Jak wyposażyć sklep?
Wyposażenie sklepu jest równie ważne, co jego zatowarowanie. Podpowiadamy, jakie jego elementy są najważniejsze w przypadku sklepu z żywnością ekologiczną.
Jest pozbawiona sztucznych nawozów, chemicznych polepszaczy i konserwantów, które w różny sposób wpływają na nasze zdrowie. Nic więc dziwnego, że żywność ekologiczna coraz częściej gości na polskich stołach. Widać to też w wynikach sprzedaży oferujących je sklepów, które co roku notują coraz wyższe obroty, a niektóre z nich przekształcają się nawet w sieci handlowe.
O ile bowiem jeszcze kilka lat temu otwarcie jeszcze kilka lat temu było ryzykownym krokiem, to dziś zwykle okazuje się trafioną inwestycją. Warto więc dowiedzieć się, jakie wydatki czekają na otwierających taki biznes. Tym bardziej, że lista wyposażenia niezbędnego w sklepie ze zdrową żywnością jest naprawdę długa, a opisane niżej przedmioty to tylko najważniejsze ze sprzętów.
Kasa fiskalna
To absolutnie podstawowe wyposażenie każdego sklepu. Wybierając kasę, warto pamiętać, że od początku 2018 roku w życie wejdą przepisy nakładające obowiązek archiwizacji paragonów w formie cyfrowej. Dlatego nowe kasy fiskalne koniecznie muszą posiadać funkcję połączenia z internetem i przesłania dokumentów na serwer. Zakup najtańszej kasy fiskalnej typu online ready to wydatek rzędu minimum tysiąc złotych.
Przy wyborze kasy fiskalnej niezwykle ważne są też możliwości połączenia jej z innymi urządzeniami montowanymi na stanowisku kasjera. Pomoże w tym interfejs komunikacyjny RS-232, dzięki któremu kasa może zostać skomunikowana z czytnikiem kodów kreskowych, wagą czy komputerem, w którym znajdują się dane na temat cen i promocji danych produktów. Kupując kasę, zwróćmy też uwagę na typ gniazd i według nich dobierzmy odpowiednie przewody.
Meble i urządzenia chłodnicze
W każdym – nie tylko tym oferującym ekologiczną żywność – sklepie, z punktu widzenia klienta najważniejsze są odpowiednio dobrane meble. W tej branży warto postawić na meble wykonane z naturalnych materiałów, takich jak drewno, wiklina, czy płyty drewnopochodne. Oczywiście to tylko jeden ze sposobów urządzenia wnętrza sklepu, bo w udanych aranżacjach możemy wykorzystywać również inne materiały.
W sklepie z żywnością ekologiczną duża część asortymentu to produkty niepasteryzowane i pozbawione dodatku konserwantów – dlatego powinny one być przechowywane w niskich temperaturach. W takim lokalu nie powinno więc zabraknąć szaf, witryn oraz lad chłodniczych. Koszt zakupu jednego urządzenia tego typu to od około tysiąca złotych w przypadku niewielkich szaf chłodniczych do kilkudziesięciu tysięcy złotych, jeśli chodzi o maszyny szybko mrożące.
Dodatki do sklepu
Sklep ze zdrową żywnością do sprawnego działania potrzebuje także wielu dodatkowych akcesoriów. Najważniejsze wśród nich są wagi do produktów sypkich, takich jak mąki, kasze, orzechy czy bakalie. W wielu przypadkach niezbędne okażą się też krajalnice czy deski do krojenia wraz ze specjalistycznymi nożami czy odpowiednie miarki.
Pamiętajmy jednak, że takie sprzęty znacznie różnią się od swoich odpowiedników, z których na co dzień korzystamy w domu. Wyposażenie sklepu warto więc kupować w firmach specjalizujących się w sprzedaży właśnie tego typu produktów. Szeroki wybór akcesoriów i urządzeń sklepowych stawiający swoje pierwsze kroki przedsiębiorcy znajdą na stronie www.sas24.pl.
Materiał zewnętrzny