Co dają antyoksydanty? Niezbędne składniki zbilansowanej diety
Gdyby nie tlen, który obecny jest w atmosferze, nie było szans na funkcjonowanie cywilizacji ludzkiej. Jak wskazują już dawno temu przeprowadzone badania medyczne, wyżej wspomniany składnik życia jest niezbędny nie tylko do oddychania, ale także procesów przetwarzania glukozy oraz wytwórstwa sporej ilości energii. To również dzięki tlenowi realne okazuje się przekształcanie tłuszczu. Niemniej jednak warto mieć świadomość, iż jest to substancja lotna, która sprawia, iż tworzą się wolne wodniki siejące ogromne spustoszenie w organizmie. I w tym przypadku, na ratunek przybywają antyoksydanty.
Jak to działa?
Negatywny wpływ wspomnianych we wstępie wolnych rodników wiąże się przede wszystkim ze zjawiskiem tak zwanego stresu oksydacyjnego, jaki wywołuje poważne uszkodzenia w tkankach, a w przypadku notoryczności występowania prowadzi do rozwoju silnych stanów chorobowych, w tym nowotworów oraz przyspiesza proces starzenia się. Paradoksalnie, na stres oksydacyjny narażeni są w większym stopniu ci, którzy żyją zdrowo – a zwłaszcza ci, którzy nie stronią od aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Wystarczy, że jest się zapalonym biegaczem, który systematycznie oddając się swemu ulubionemu zajęciu, dostarcza organizmowi znacznie większą porcję tlenu, a tym samym naraża go na intensywniejszą produkcję wolnych rodników. Zahamować ten stan mogą natomiast neutralizujące szkodniki antyoksydanty będące charakterystycznymi enzymami jakie mogą być zarówno samodzielnie wytwarzane przez organizm, jak również czerpane z zewnątrz, w tym z przyjmowanych produktów spożywczych, a w szczególności owoców i warzyw, ale również z odpowiednio dobranej suplementacji. Wiele preparatów stanowiących skrupulatnie opracowane kompleksy antyoksydantowe dostępnych jest bezpośrednio w sklepie internetowym SklepSwanson.pl, np. kwas alfa lipinowy.
Skąd wiadomo?
Na temat pozytywnego działania antyoksydantów przeprowadzono szereg różnorodnych badań medycznych, a wyniki wszystkich jednoznacznie potwierdzają, że jadłospis obfitujący w te składniki pozwala znacząco zredukować stres oksydacyjny. W konsekwencji tego dochodzi do zmniejszenia skali rozwoju chorób, w szczególności nowotworów. Istotne jest stwierdzenie, że w 2014 roku zrealizowano badania na Harwardzie, w których uczestniczyło 883000 mężczyzn i kobiet. Do spożycia mieli oni warzywa i owoce, pełne charakteryzowanych antyoksydantów. Okazało się, że każdorazowo jedzona porcja pozwala zredukować ryzyko śmierci o pięć procent. Jeszcze inne badania potwierdziły skuteczność antyoksydantów w poprawie samopoczucia sportowców, w szczególności tych uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe. W ich przypadku udało się przywrócić właściwą siłę mięśni. W SklepSwanson.pl można dobrać kompleksy antyoksydantów, zróżnicowane pod względem liczby zawartych w ich opakowaniach kapsułek, jak także stężenia poszczególnych składników.
Materiał zewnętrzny