Piękne i znane
Bibliotekarki z MiPBP przy ul. Kasprowicza przygotowały dla czytelników przedstawienie teatralne „Kobiety w kinie - gala filmowa".
Wcielając się w role znanych aktorek, przybliżyły ich sylwetki, opowiadając o życiu i karierze kobiet, które swoją doskonałą grą aktorską wpłynęły na polską i światową kinematografię. Zgromadzeni mogli obejrzeć fragmenty filmów z udziałem wybranych gwiazd kina. Publiczności przedstawienie bardzo się podobało, żywo reagowała na to, co dzieje się na scenie, nagradzając występujących gromkimi brawami. Rolę Poli Negri odegrała Katarzyna Wendelberger - wolontariuszka, Marleny Dietrich - Katarzyna Żylak, studentka bibliotekoznawstwa, pracująca w bibliotece, Marilyn Monroe - Paulina Stępień, licealistka, Grety Garbo - Marzena Mróz, Lisy Minelli - Krystyna Komarek, Kaliny Jędrusik - Jolanta Kamińska i Ireny Kwiatkowskiej - Małgorzata Drobnicka, bibliotekarki. Konferansjerem przedstawienia był Charlie Chaplin, czyli Katarzyna Pluta. Pomysł przygotowania przedstawienia zrodził się na kursie dla bibliotekarzy w Jarocinie, w którym uczestniczyłam. Pokazywali nam różne formy pracy kulturalnej z czytelnikami bibliotek dla dorosłych. Dostosowałyśmy jednak scenariusz do naszych potrzeb, napisałyśmy teksty i dobrałyśmy muzykę. Trzeba przyznać, że dużo pracy włożyłyśmy w przygotowanie występu, jednak bardzo się cieszymy, że się podobał. Świadczy o tym między innymi to, że coraz więcej osób przychodzi na imprezy organizowane w bibliotece - cieszy się Krystyna Komarek.
Drugą część spotkania stanowił quiz „Powróćmy jak za dawnych lat", polegający na tym, że widownia odgadywała, po obejrzeniu zdjęcia, jak nazywa się aktorka i która z bibliotekarek odegrała jej rolę. Nie zabrakło poczęstunku przygotowanego przez bibliotekarki - kawy i pysznego domowego ciasta. „Przygotowane przez nas przedstawienie spotkało się z takim aplauzem, że myślimy już o przygotowaniu kolejnego, tym razem z udziałem znanych aktorów. Jak sądzimy, czytelniczki będą zachwycone. Tylko kto wcieli się w ich rolę?" - zastanawia się Małgorzata Szczygielska, dyrektor biblioteki.
(e)