Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
czerwiec
18 poniedziałek

Dzień Sushi w halo! Rybnik

Kolejna okazja do poznania ciekawej kultury Japonii. Tym razem będziemy mówić o egzotycznej kuchni, a zainteresowani będą mogli samodzielnie przygotować sushi roll.

Kuchnia japońska cieszy się w Rybniku dużą popularnością. Po udanym Dniu Japonii w ramach miejskiej majówki halo! Rybnik postanowiło uczcić Dzień Sushi. Z tej okazji ekipa Sushi King Rybnik przybliży tajniki jednej z najzdrowszych kuchni na świecie.

Zapraszamy 18 czerwca o godz. 17.00 na prelekcję poświęconą zaletom kuchni japońskiej oraz zajęcia z przygotowywania sushi. Na warsztaty obowiązują zapisy telefoniczne (32 43 92 200), osobiste, bądź drogą elektroniczną (halorybnik@gmail.com)

Filozofia kuchni japońskiej opiera się na naturalnym smaku, dlatego bardzo ważna jest wysoka jakość składników, najlepiej produktów świeżych i zbieranych w odpowiednim dla nich czasie. W kuchni japońskiej rzadko używa się długotrwałą obróbkę termiczną, np. gotowanie, smażenie, duszenie. Japończycy uważają, że warzywa najlepiej smakują na surowo lub gotowane bardzo krótko. Najczęściej dania przyrządza się w prosty sposób, nie miesza się smaków, ani nie przyprawia potraw zbyt mocno, aby nie zmienić specyfiki podstawowego smaku.

Jedzenie pałeczkami „wymusza” krojenie potraw na kawałki, które bez problemu zmieszczą się do ust. Warzywa przybierają różne kształty i formy. Odpowiednio przygotowane smakują tak dobrze, jak wyglądają. Świeża ryba oraz mięso prawie zawsze występuje w formie niewielkich cienkich kawałków. Dlatego potrawy podaje się w małych porcjach z odrobiną przypraw, takich jak zielone wasabi (japoński chrzan rosnący pod wodą), algi, wodorosty. 

Kuchnia japońska jest dla Japończyków jednym z najważniejszych elementów kultury, jest mistycznym rytuałem oraz znalezieniem harmonii z naturą.