Dzień Sushi w halo! Rybnik
Kolejna okazja do poznania ciekawej kultury Japonii. Tym razem będziemy mówić o egzotycznej kuchni, a zainteresowani będą mogli samodzielnie przygotować sushi roll.
Rybnik
Kuchnia japońska cieszy się w Rybniku dużą popularnością. Po udanym Dniu Japonii w ramach miejskiej majówki halo! Rybnik postanowiło uczcić Dzień Sushi. Z tej okazji ekipa Sushi King Rybnik przybliży tajniki jednej z najzdrowszych kuchni na świecie.
Zapraszamy 18 czerwca o godz. 17.00 na prelekcję poświęconą zaletom kuchni japońskiej oraz zajęcia z przygotowywania sushi. Na warsztaty obowiązują zapisy telefoniczne (32 43 92 200), osobiste, bądź drogą elektroniczną (halorybnik@gmail.com)
Filozofia kuchni japońskiej opiera się na naturalnym smaku, dlatego bardzo ważna jest wysoka jakość składników, najlepiej produktów świeżych i zbieranych w odpowiednim dla nich czasie. W kuchni japońskiej rzadko używa się długotrwałą obróbkę termiczną, np. gotowanie, smażenie, duszenie. Japończycy uważają, że warzywa najlepiej smakują na surowo lub gotowane bardzo krótko. Najczęściej dania przyrządza się w prosty sposób, nie miesza się smaków, ani nie przyprawia potraw zbyt mocno, aby nie zmienić specyfiki podstawowego smaku.
Jedzenie pałeczkami „wymusza” krojenie potraw na kawałki, które bez problemu zmieszczą się do ust. Warzywa przybierają różne kształty i formy. Odpowiednio przygotowane smakują tak dobrze, jak wyglądają. Świeża ryba oraz mięso prawie zawsze występuje w formie niewielkich cienkich kawałków. Dlatego potrawy podaje się w małych porcjach z odrobiną przypraw, takich jak zielone wasabi (japoński chrzan rosnący pod wodą), algi, wodorosty.
Kuchnia japońska jest dla Japończyków jednym z najważniejszych elementów kultury, jest mistycznym rytuałem oraz znalezieniem harmonii z naturą.