Odznaczenia dla weteranów
Jerzy Torbus z Raciborza i Antoni Biliński z Kuźni Raciborskiej zostali odznaczeni patentami „Weterana Walk o Wolność i Niepodległość Ojczyzny”.
Są to wyróżnienia, przyznawane przez Prezesa Rady Ministrów oraz Kierownika Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych. W ich imieniu uhonorowanym przekazał je Henryk Siedlaczek, raciborski starosta oraz Jerzy Wziątek, członek zarządu powiatu raciborskiego. To dla mnie wyjątkowy dzień uznania i pamięci o mojej partyzanckiej działalności - mówi Antoni Biliński. W czasie II wojny światowej służył w 22 dywizji piechoty Armii Krajowej. Brał udział w akcji „Burza”. Za niemieckiej okupacji nikt mnie nie wydał. Ale jak przyszli Rosjanie, to za przynależność do AK zostałem aresztowany i wywieziony na Sybir do obozu NKWD, gdzie spędziłem 2 lata.
Jerzy Torbus trzykrotnie uciekał z niemieckiego obozu pracy, w którym został osadzony za działalność harcerską. Patent „Weterana Walk o Wolność i Niepodległość Ojczyzny” to nie jedyne wyróżnienie za działalność na rzecz ojczyzny. Posiada on również Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski, Medal Wolności i Zwycięstwa, Złoty i Srebrny Krzyż Zasługi, oraz, jak skromnie dodaje, 18 innych odznaczeń.
Uroczystość wręczenia patentów odbyła się 30 kwietnia w auli raciborskiego I Liceum Ogólnokształ-cącego. Podczas niej Henryk Siedlaczek podkreślił fakt, że przyznane odznaczenia są również symbolicznymi podziękowaniami dla wszystkich weteranów, również i tych, dotąd niewyróżnionych, którzy z bronią w ręku walczyli o niepodległość Polski.
Uczniowie szkoły zaprezentowali przybyłym gościom program artystyczny, z racji zbliżającego się święta, nawiązujący do obchodów uchwalenia Konstytucji 3 Maja.
(A.P.)