Pisane sercem
Jej wieczorek poetycki odbył się w ramach IV Ogólnopolskiego Festiwalu Ekologicznego Piosenki i Wiersza dla Dzieci i Młodzieży Szkolnej - Racibórz 2005. „Wanda Gizicka ma w sobie ducha młodości, jest bezpośrednia, bogata wewnętrznie, wrażliwa, o wielkim poczuciu humoru. Jej największą pasją jest pisanie wierszy” - tak scharakteryzowała poetkę Elżbieta Biskup, kierownik atystyczny festiwalu, prowadząca spotkanie.
Pisać zaczęła w wieku 17 lat. Jednak moje pierwsze próby na tym polu kończyły się niepowodzeniem - często awanturą, ponieważ pisałam wierszyki humorystyczne, fraszki, więc zawsze ktoś się obraził. Moim pierwszym dużym osiągnięciem było zdobycie siedem lat temu I miejsca podczas X Ogólnopolskich Literackich Spotkań Pokoleń w Kruszwicy. W nagrodę pojechałam do Inowrocławia, gdzie w miejscowym radiu przeczytałam dwa swoje wiersze - wspominała poetka. Każdy z nas posiada inną wrażliwość, inaczej reaguje na przeżywane sytuacje. Mnie do pisania wierszy inspirują chwile samotności i zadumy. W mojej poezji jest wszystko: przeżycia, opisy, świat natury, tęsknoty, lęki... Jest ona odzwierciedleniem skojarzeń, wyobraźni, strzępkami myśli - dodaje.
Z zawodu jest nauczycielką. Należy do Nauczycielskiego Klubu Literackiego w Katowicach, Raciborskiego Stowarzyszenia Twórców Kultury „Horyzont” w Raciborzu i Górnośląskiego Stowarzyszenia Literackiego w Katowicach. W 2004 r. otrzymała nagrodę prezydenta miasta Raciborza. Jej wiersze zajmowały czołowe miejsca w różnych konkursach poetyckich. Ukazały się w tomikach: „Wiersze” (1994 r.), „Pory roku” (1995 r.), „Skojarzenia” - (1998 r.), „Rozrzucone myśli” (1999 r.), „Szepty wieczoru” (2000 r.), „W poszukiwaniu ciszy”), „Zatrzymane chwile” (2003 r.) i „Migawki wyobraźni” (2005 r.). Chciałaby obecnie całkowicie poświęcić się pisaniu wspomnień prozą. Mają być oczywiście przeplatane wierszami.
Jej poezję podczas spotkania autorskiego w MDK deklamowały dziewczęta należące do zespołu recytatorskiego przy Zespole Szkół Ekonomicznych, przygotowane przez nauczycielkę Teresę Okaj. Kilka godzin wcześniej, w Raciborskim Centrum Kultury przy ul. Chopina, poetka uczestniczyła w spotkaniu promującym jej najnowszy tomik wierszy pt. „Migawki wyobraźni”. W programie artystycznym wystąpiła również młodzież z Ekonomika i PSM w Raciborzu.
E.H.