Biała Kiełbasa króluje
Wodzisławski zakład mięsny Tomaszny prowadzony dzisiaj przez Gerarda i Adama Tomasznych obchodzi w tym roku jubileusz 70-lecia swojego istnienia. Powstał w 1937 r. i jako jedyna tego typu firma zachowała swój prywatny charakter także w czasach PRL-u.
Oczywiście nie brakuje tutaj asortymentu typowo świątecznego.
– Co roku przed Wielkanocą mamy okres wzmożonej pracy. Do tego przygotowujemy się już wcześniej – mówi Gerard Tomaszny. Właściciel firmy jako tradycyjne świąteczne wyroby wylicza kiełbasę białą – zarówno surową jak i parzoną, frankfurterki białe, wędzone no i oczywiście pełen asortyment szynek tradycyjnych.
– Rzeczywiście szynka króluje. Na święta przygotowujemy specjalne niewielkie szyneczki w siateczkach. Poza tym proponujemy klientom wianuszki kiełbasy jałowcowej, które świetnie nadają się do wielkanocnego koszyczka. Mamy także wędzonkę świąteczną na stół wielkanocny. Nasi klienci mogą ją spożywać na surowo lub na ciepło po ugotowaniu w przyprawach według własnego smaku. Każdy przecież ma nieco inne upodobania w tym względzie – mówi Adam Tomaszny. Dodaje, że specjalności zakładu jest więcej. Znane w regionie jest salami extra od Tomasznego, które, jak mówią właściciele firmy, powstaje około dwóch miesięcy i smakiem jest zbliżone do węgierskiego oryginału.
Wyroby z Wodzisławia trafiają do sklepów w całym regionie. – Stawiamy na jakość, a nie na ilość – mówi krótko Gerard Tomaszny. Na koniec w imieniu wszystkich pracowników życzy czytelnikom spokojnych i wesołych Świąt Wielkanocnych.
(raj)