Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 15 (781) Data wydania: 10.04.07

Jestem wege nie jadam przyjaciół

Co najbardziej bawi wegetarian? Pytanie mięsożernych: To co ty właściwie jesz?

Jedni się z tego śmieją, innych ten styl życia fascynuje. Jedno jest pewne: wegetarian na świecie jest coraz więcej.

Pieczone ziemniaki, kotlety ryżowo–warzywne, naleśniki ze szpinakiem lub ostrym musem z fasoli, racuszki cebulowe, warzywa zapiekane z serem feta albo smażony makaron. To tylko wierzchołek przysłowiowej góry jedzenia, które przygotowują sobie wegetarianie. Jak sami mówią, nie jest to wcale trudne. – Za pomocą przypraw, które obecnie są powszechnie dostępne można wyczarować prawdziwe cuda. Wystarczy tylko odrobina wyobraźni – mówi Justyna Koczy, współwłaścicielka wegetariańskiej restauracji „Masala”w Rybniku, wegetarianka od 12 lat. Nie brakuje jej mięsa, wręcz przeciwnie. – Nigdy nie brakowało mi go w jadłospisie, wegetarianizm nie wymaga ode mnie żadnych poświęceń. Wręcz przeciwnie. Po lekkim, warzywnym jedzeniu czuję się równie lekko, wręcz doskonale. Nie mam żadnych problemów zdrowotnych i naprawdę polecam tę dietę i styl życia każdemu – dodaje pani Justyna.

Po jarskie dania sięgają nie tylko sami wegetarianie, ale również osoby jedzące mięso. Rezygnują z wołowiny i wieprzowiny głównie z powodów zdrowotnych. – Ja traktuję wegetarianizm ideo-logicznie. Jestem przeciwko zabijaniu zwierząt. Poza tym warto sobie uświadomić, że większość upraw na świecie przeznaczana jest na karmę dla zwierząt, których mięsem żywi się niewielu – tłumaczy Ola Kurytyba z Rybnika, wegetarianka od 5 lat. Oczywiście, rezygnując z mięsa, należy się odżywiać w sposób przemyślany. Nie wystarczy jeść same warzywa. – Jadłospis powinien być tak ułożony, żeby nie zabrakło w nim żadnych składników i pierwiastków niezbędnych dla zdrowia – mówi Krzysztof Synowiec, również współprowadzący restaurację „Masala”. W wiosennym menu proponuje kotleciki ryżowe z sosem koperkowym i sałatką, a także gulasz warzywny z ryżem.

Sonda - Twoje ulubione danie?

  • Ania Maryańska
    Może to zabrzmi nieco zabawnie, ale najbardziej lubię jeść jogurt z musli. A poza tym uwielbiam warzywa pod każdą postacią i wszelkie ich odmiany.
  • Roksana Tomaszewska
    Lubię potrawy delikatne i nieostre, uwielbiam wszelkie słodkości, a szczególnie czekoladę, czy owoce. Jeśli chodzi o mięso to wybieram głównie drób.
  • Joanna Stanisz
    Uwielbiam dania kuchni włoskiej. Zwłaszcza makarony podawane z różnymi sosami. Problem w tym, że kocham jeść, ale niestety sama nie cierpię gotować.
  • Elżbieta Tomczyk
    Bardzo lubię gotować dla moich najbliższych. Uwielbiamy np. barszczyk biały z szynką i świeżo potartym chrzanem, zaprawiony mąka i śmietaną.
  • Bartosz Kozina
    Moim ulubionym daniem jest spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Oczywiście sam je sobie przygotowuję, zajmuje mi to  pół godziny.
  • Ewa Bugdoł
    Najpopularniejsza dla mnie jest potrawka z kurczaka. Nie jest to czasochłonne danie, więc często przyrządzam je sama.

(izis)