Jestem wege nie jadam przyjaciół
Jedni się z tego śmieją, innych ten styl życia fascynuje. Jedno jest pewne: wegetarian na świecie jest coraz więcej.
Pieczone ziemniaki, kotlety ryżowo–warzywne, naleśniki ze szpinakiem lub ostrym musem z fasoli, racuszki cebulowe, warzywa zapiekane z serem feta albo smażony makaron. To tylko wierzchołek przysłowiowej góry jedzenia, które przygotowują sobie wegetarianie. Jak sami mówią, nie jest to wcale trudne. – Za pomocą przypraw, które obecnie są powszechnie dostępne można wyczarować prawdziwe cuda. Wystarczy tylko odrobina wyobraźni – mówi Justyna Koczy, współwłaścicielka wegetariańskiej restauracji „Masala”w Rybniku, wegetarianka od 12 lat. Nie brakuje jej mięsa, wręcz przeciwnie. – Nigdy nie brakowało mi go w jadłospisie, wegetarianizm nie wymaga ode mnie żadnych poświęceń. Wręcz przeciwnie. Po lekkim, warzywnym jedzeniu czuję się równie lekko, wręcz doskonale. Nie mam żadnych problemów zdrowotnych i naprawdę polecam tę dietę i styl życia każdemu – dodaje pani Justyna.
Po jarskie dania sięgają nie tylko sami wegetarianie, ale również osoby jedzące mięso. Rezygnują z wołowiny i wieprzowiny głównie z powodów zdrowotnych. – Ja traktuję wegetarianizm ideo-logicznie. Jestem przeciwko zabijaniu zwierząt. Poza tym warto sobie uświadomić, że większość upraw na świecie przeznaczana jest na karmę dla zwierząt, których mięsem żywi się niewielu – tłumaczy Ola Kurytyba z Rybnika, wegetarianka od 5 lat. Oczywiście, rezygnując z mięsa, należy się odżywiać w sposób przemyślany. Nie wystarczy jeść same warzywa. – Jadłospis powinien być tak ułożony, żeby nie zabrakło w nim żadnych składników i pierwiastków niezbędnych dla zdrowia – mówi Krzysztof Synowiec, również współprowadzący restaurację „Masala”. W wiosennym menu proponuje kotleciki ryżowe z sosem koperkowym i sałatką, a także gulasz warzywny z ryżem.
Sonda - Twoje ulubione danie?
- Ania Maryańska
Może to zabrzmi nieco zabawnie, ale najbardziej lubię jeść jogurt z musli. A poza tym uwielbiam warzywa pod każdą postacią i wszelkie ich odmiany. - Roksana Tomaszewska
Lubię potrawy delikatne i nieostre, uwielbiam wszelkie słodkości, a szczególnie czekoladę, czy owoce. Jeśli chodzi o mięso to wybieram głównie drób. - Joanna Stanisz
Uwielbiam dania kuchni włoskiej. Zwłaszcza makarony podawane z różnymi sosami. Problem w tym, że kocham jeść, ale niestety sama nie cierpię gotować. - Elżbieta Tomczyk
Bardzo lubię gotować dla moich najbliższych. Uwielbiamy np. barszczyk biały z szynką i świeżo potartym chrzanem, zaprawiony mąka i śmietaną. - Bartosz Kozina
Moim ulubionym daniem jest spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Oczywiście sam je sobie przygotowuję, zajmuje mi to pół godziny. - Ewa Bugdoł
Najpopularniejsza dla mnie jest potrawka z kurczaka. Nie jest to czasochłonne danie, więc często przyrządzam je sama.
(izis)