Strusie jaja z ajerem
Konkurs potraw regionalnych „Nasze kulinarne dziedzictwo” odbył się 31 marca w świetlicy OSP w Rzuchowie.
Członkinie kół gospodyń wiejskich udowodniły, że wielkanocne tradycje kulinarne są silnie zakorzenione w gminie, a bogato zastawione stoły mówiły same za siebie. Każde z kół – Łańce, Kobyla, Pogrzebień i Rzuchów przygotowało własny stół z wybranymi specjałami świątecznymi. I tak w Rzuchowie znalazła się m.in. pieczona szynka, mazurki, chleb święcelnik, baby oraz jeż z bakaliami. – Wszystko opiera się na najprostszych recepturach, które z czasem były udoskonalane. Nie mogło oczywiście zabraknąć malowanych jaj, ich dekorowanie było chyba najbardziej pracochłonne – mówią Dorota Wieczorek i Maria Kura z KGW Rzuchów.
Na stole KGW Łańce dumnie prezentowała się rolada śląska z ogórkiem i boczkiem, czarne i białe kluski, żurek, modra kapusta, ozory zapiekane na maśle oraz karczek gotowany. Panie z Pogrzebienia przygotowały m.in. jajka w zalewie marynowanej, tort jarzynowy oraz pasztet z grzybami. Dużym zainteresowaniem cieszyły się strusie jaja z adwokatem. W Kobyli nie zabrakło zup, był też filet zapiekany z pieczarkami i serem.
(e.Ż)