Jeszcze tam wrócę!
– Strasznie żałuję, że Akademia Jazzu już się skończyła – mówi Klaudia. – Ale wrócę tam znów za rok! – zaklina się dziewczyna.
Międzynarodowa Letnia Akademia Jazzu w Krakowie odbyła się od 15 do 26 lipca po raz trzynasty. Zorganizowało ją Stowarzyszenie Artystyczno-Edukacyjne Jazzowy Kraków oraz Krakowska Szkoła Jazzu i Muzyki Rozrywkowej. W przedsięwzięciu wzięło udział ponad stu młodych ludzi z różnych europejskich państw, takich jak: Rosja, Ukraina, Niemcy, Anglia, Norwegia, Grecja i oczywiście Polska. Uczestniczyła w nim również Klaudia Stabik, wokalistka Mirażu, którego opiekunką jest Elżbieta Biskup.
– Było super! – podsumowuje imprezę licealistka z Rybnika. – Uczyliśmy się od profesjonalistów: Beaty Przybytek, Lory Szafran i Kamila Kuźnika. Dzień zaczynaliśmy od rozśpiewki, potem pracowaliśmy nad wybranym repertuarem. Jakie nowe umiejętności zdobyłam? Przede wszystkim opanowałam improwizację jazzową i zapoznałam się z pracą jazzbandu – opowiada zadowolona Klaudia.
Dopowiada, że wiele radości sprawiło jej też spotkanie z kolegami, których poznała we wcześniejszych edycjach Akademii Jazzu. Uczestnictwo w ramach letniej akademii nie tylko bogaci uczestników o nowe umiejętności, ale i o przyjaźnie.
Łuk