Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 52/53 (871/872) Data wydania: 23.12.08

Ryba na świątecznym stole

Przepis na świątecznego karpia podaje Rafał Rzodeczko, kucharz restauracji Hotelu Polonia w Raciborzu.

Jak mówi, na postną, wigilijną wieczerzę ten przepis się raczej nie nadaje, ale tak przyrządzonego karpia można z powodzeniem podać w sylwestra. Radzi unikać karpi - olbrzymów i raczej kupować mniejsze sztuki, ważące 1,4 – 1,8 kg, które są smaczniejsze i mają delikatniejsze mięso. Jest ono dość chude, bo tłuszcz gromadzi się głównie pod skórą, ale na tyle aromatyczne, że zamiast białego wina można podać czerwone.

Karp pieczony

Karp (1,4 – 1,8 kg), surowy boczek, grubo starty żółty ser typu ementaler, cebula, mąka, śmietana, sól, pieprz.

Karpia wypatroszyć, obłożyć plastrami cebuli (również w środku) i odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 st. Całe dno żaroodpornego naczynia wyłożyć plastrami cienko pokrojonego boczku. Rybę obsypać solą zmieszaną z pieprzem (dobrze jest użyć grubej soli morskiej i grubo tłuczonego pieprzu) i ułożyć w naczyniu. Przykryć dokładnie plastrami boczku i włożyć do piekarnika. Po około 40 minutach sprawdzić, czy mięso jest już upieczone: naciąć bok ryby aż do ości i z pomocą drugiego noża wyjąć plaster mięsa – powinno być różowawe i lekko galaretowate.

Gotową rybę wyjąć z naczynia, usunąć z dna wytopiony boczek, włożyć ponownie, oblać 300 ml
śmietany rozmieszanej z dwiema łyżkami mąki i posypać serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i zapiec.
Do tak przyrządzonego karpia pasują kluseczki i mus z jarzębiny i chrzanu.

(ewa)