Nowy zawód? Nowa praca? Czemu nie?
Umożliwia im to projekt realizowany przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej pn. Aktywna integracja społeczna i zawodowa na terenie gminy Kornowac. Weźmie w nim udział 15 bezrobotnych lub z różnych powodów nieaktywnych zawodowo mieszkańców. – Celem projektu jest przywrócenie na rynek pracy oraz integracja społeczna i zawodowa. W zakres tego wchodzą warsztaty psychoterapii, doradztwo zawodowe i trening umiejętności społecznych, po którym uczestnicy projektu zostaną skierowani na kursy zawodowe według ich predyspozycji określonych przez doradcę zawodowego – wyjaśnia Katarzyna Buczek, dyrektor GOPS.
Jedną z osób, która zdecydowała się wziąć udział w projekcie, jest Joanna Bugla z Pogrzebienia. – Siedzę w domu, opiekując się dziećmi. Starszy syn za rok musi iść do przedszkola, młodszego też bym już posłała i mogłabym pójść do pracy. Myślę, że projekt mi w tym pomoże. Chciałabym pracować jako sprzedawca – mówi pani Joanna. Pani Iwona z kolei liczy na to, że podniesie swoje kwalifikacje zawodowe. – Mam tylko wykształcenie podstawowe. Niedawno zaczęłam szukać pracy. Chcę zrobić jakiś kurs i liczę, że po tym będzie mi łatwiej – mówi kobieta. W podobnej sytuacji jest Mirosław Bieda. – Planuję zdobyć jakieś wykształcenie, zawód. Pracowałem dorywczo jako budowlaniec. Teraz chciałbym zdobyć uprawnienia spawacza – opowiada mężczyzna.
Dobrej myśli jest Jan Zaczyk, wiceprzewodniczący Rady Gminy i przewodniczący Powiatowej Rady Zatrudnienia. – To bardzo dobry pomysł. Mam nadzieję, że osoby, które się zdeklarowały do uczestnictwa, będą konsekwentnie uczęszczały na zajęcia i odnajdą się na rynku pracy. To są osoby wspomagane przez GOPS i jeśli uda się je usamodzielnić, będzie to duży sukces – uważa Zaczyk. Projekt finansowany jest ze środków unijnych, w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki.
(e.Ż)