Śniadanie godne wspomnień
Tegoroczny poczęstunek dla gości – uczestników konkursu ekologicznego, uczniów i nauczycieli – przygotowała klasa I B przy wsparciu swojej wychowawczyni Bogumiły Bąk i anglistki Aleksandry Kędzierskiej. Uczniowie przygotowywali kanapki z ponad 200 bułek i kilkudziesięciu bochenków chleba, produktów raciborskiej mleczarni oraz pysznych domowych wyrobów przygotowanych przez rodziców uczniów klasy I B.
Posiłek został podany na długiej przerwie. W holu szkoły ustawiono długi stół, na którym pojawiło się kilkanaście rodzajów kolorowych kanapek, kosze pełne świeżego pieczywa, chleb ze smalcem, kiszone ogórki, sałata, pasty jajeczne, kompoty, dżemy i powidła domowej roboty, kefiry, białe sery, przepyszne twarożki ze szczypiorkiem oraz cukierki. Młodzi zdolni z I B dołożyli wszelkich starań, aby wszystko pięknie wyglądało. Biały obrus prześlicznie komponował się z wiosennymi, kolorowymi kwiatami i wspaniałymi przysmakami.
Zaproszeni goście – uczestnicy konkursu ekologicznego i ich opiekunowie – po napisaniu testu zostali zaproszeni na ekologiczną ucztę. Szkoła dziękuje wszystkim sponsorom za podarowane produkty. – To było prawdziwie cesarskie śniadanie – wspominają wszyscy, którym dane było go skosztować.
(oprac. e)