Słodko i zdrowo
– Mamy bardzo duży wybór pieczywa. Wypiekamy m.in. chleb orkiszowy czy gryczany. Mamy pieczywo dla diabetyków, alergików i klientów z podwyższonym cholesterolem – wymienia kierowniczka działu handlowego Janina Makulik. Produktem, po który codziennie przychodzą stali klienci, jest także chleb razowy. – Przyjeżdżają po niego nawet mieszkańcy sąsiednich miejscowości, bo wypiekany jest on na zakwasie – jest to zupełnie naturalna produkcja – dodaje. A stałych klientów nie brakuje. – Działamy już od powojennych czasów, w 1945 roku budowana była nasza siedziba, więc jest to placówka z tradycjami i stałych klientów jest sporo – wyjaśnia Urszula Wawrzynek, członek zarządu.
Nie tylko pieczywo raciborzanie chętnie kupują w Społem PSS. – Duże zapotrzebowanie jest na produkty cukiernicze, szczególną popularnością cieszą się torty i ciastka opawianowe oraz wuzetki. Wszystkie je wypiekamy z naturalnych produktów, jajko to jajko, a nie proszek – mówi pani Urszula. Torty, kołacze z blachy, ciasta to produkty, bez których nie mógłby się obyć urodzinowy, weselny czy komunijny stół. W Społem PSS w słodkości nie tylko mogą zaopatrzyć się klienci indywidualni. – Możemy również zrealizować większe zamówienia, np. okolicznych restauracji organizujących przyjęcia, ponieważ dysponujemy samochodem spełniającym wymagania sanitarne, europejskie – informują panie.
O tym, jak smakują ciasta i pieczywo wypiekane w Społem PSS, codziennie przekonują się klienci restauracji Raciborska, która po gruntownym remoncie cieszy oko pięknym wnętrzem.
(j)