Prawa człowieka w szkole
– Z pełnoletnością polska szkoła sobie nie radzi – mówił na spotkaniu w Raciborzu 21 października Maciej Osuch.
Spotkanie z „jednym z pierwszych rzeczników praw ucznia, obecnym starszym wizytatorem Kuratorium Oświaty w Katowicach i członkiem Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka” (jak przedstawiono gościa na samym wstępie) zorganizowane zostało przez RSS Nasze Miasto w ramach Akademii Społeczno-Gospodarczej. – Dotychczasowe spotkania dotyczyły głównie kwestii gospodarczych, a dziś będzie społecznie – rozpoczął Tomasz Skalik. Tematem prelekcji były „Prawa człowieka w szkole”. – Tematem są prawa człowieka w szkole, a nie tylko ucznia, choć w znacznej części skupiłem się na prawach ucznia, które nie są nigdzie zdefiniowane. Wspomina się o nich w ustawie oświaty i wymienia się ich tam sześć, a tak naprawdę jest ich setki. Zebrałem je, tworząc Kartę Praw Ucznia, którą opublikowałem na mojej stronie www.maciejosuch.com – mówił gość, który pamięta Racibórz jako miejsce, gdzie prawa człowieka, prawa ucznia były mocno kultywowane.
Na spotkaniu obecni byli uczniowie m.in. Ekonomika, ZSZ, ZSOMS, licealiści i gimnazjaliści. – Nie zabrakło również nauczycieli, chociaż musimy przyznać, że reakcje wielu dyrektorów i nauczycieli na organizowane przez nas spotkanie nie były nawet obojętne, tylko negatywne – skarżył się Tomasz Skalik.
(JaGA)