Echa Eko-wystawy
Chłodziarki i zamrażarki to urządzenia, które średnio pochłaniają najwięcej energii elektrycznej w naszych domach (28,1 proc.). Aby zaoszczędzić, warto przy zakupie zwrócić uwagę na klasę energetyczną urządzenia. Najbardziej korzystna to klasy od A do A++. Lodówka o klasie A zużywa połowę energii mniej niż lodówka o klasie E.
Pamiętaj, że aby ograniczyć pobór energii przez urządzenia chłodzące, należy ustawić je w jak najchłodniejszym miejscu. Ustaw odpowiednią temperaturę, zależną od warunków na zewnątrz. Otwieraj chłodziarkę tylko na tak długo jak to jest potrzebne. Żywność, która ma wrócić z powrotem do chłodziarki, powinna się tam znaleźć zanim się ogrzeje. Produkty z zamrażarki rozmrażaj w lodówce. Warstwa lodu w zamrażarce nie powinna przekraczać 10 mm. Dbaj o uszczelki w drzwiach. Opuszczając dom na dłużej podnieś temperaturę o kilka stopni lub w ogóle wyłącz chłodziarkę. Nie wkładaj do urządzenia ciepłych produktów.
Oprac (woj)