Dzieci poznały jak się gotuje nudelzupę i karminadle
W Tworkowie przedszkolaki uczyły się gotować tradycyjne potrawy. To część projektu jaki prowadzi LGD Morawskie Wrota pt. „Smaki pogranicza Morawskich Wrót”.
W ramach tego działania zaplanowano międzypokoleniowe zajęcia kulinarne. – Dzieci i młodzież będą mogły praktycznie zmierzyć się ze śląskimi potrawami, a panie z kół gospodyń czyli babcie lub prababcie pokażą co kiedyś się gotowało i jadało, szczególnie latem – tłumaczą pracownicy LGD.
Zajęcia w Tworkowie odbyły się na początku lipca. Udział w nich wzięły dzieci z Tworkowa i Owsiszcz. Spotkały się na wspólnych zajęciach w Centrum Kultury, a gotowania uczyły je „specjalistki” – gospodynie z tych właśnie miejscowości. Jako letnie dania do przygotowania wybrano nudelzupę i karminadle. Okazało się, że praca w kuchni bardzo się spodobała młodym gastronomom. Tym bardziej byli zadowoleni, że to co zrobili mogli za chwilę zjeść. Panie z KGW wyraziły nadzieję, że ich podopieczni zapamiętają te zajęcia i w przyszłości będą pomagać w domowej kuchni, najlepiej przy swojskich daniach.
Projekt jest finansowany dzięki środkom z Unii Europejskiej.
(woj)