Czas na zawodowców: Wraca moda na gotowanie
Rośnie nam pokolenie profesjonalnych kucharzy, cukierników i... dietetyków.
– Uczniowie nie trafiają do nas z przypadku. W większości są zainteresowani tym kierunkiem, podoba im się to co robią, czują, że trafili we właściwe miejsce – mówi Irena Gotzman, nauczyciel przedmiotów zawodowych w raciborskim „Gastronomiku”, który obecnie wchodzi w skład Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu.
Okazją do sprawdzenia jak radzą sobie młodzi technicy żywienia i usług gastronomicznych były zorganizowane w miniony piątek (Dzień Matki) warsztaty cukiernicze, na które zaproszono pierwszaków ze Szkoły Podstawowej nr 18 w Raciborzu. Dzieci pod okiem starszych koleżanek wykonały biszkoptowe torty dla swoich mam. – Jestem pod wrażeniem ich umiejętności – przyznała Dominika z „Gastronomika” (na zdj.), która pomagała w przygotowaniu tortów Kasi i Adzie.
– Dzieci są bardzo przejęte, jednocześnie wykazują się twórczym myśleniem – komplementowała pierwszaków z SP 18 Irena Gotzman.
Pomysłodawczynię warsztatów cieszy powrót mody na gotowanie. – Dzieci pomagają swoim rodzicom, lubią gotować i piec, co mnie zaskakuje – przyznała.
(żet)