Wacławczyk za Fitę. Racibórz ma nowego wiceprezydenta
Po rozpadzie koalicji rządzącej Raciborzem i odwołaniu Michała Fity ze stanowiska pierwszego wiceprezydenta miasta, Dariusz Polowy zdecydował się powierzyć to stanowisko Dawidowi Wacławczykowi.
Zmiana „z pożytkiem na rzecz mieszkańców Raciborza”
– Podjąłem decyzję o powołaniu na funkcję mojego zastępcy pana Dawida Wacławczyka – poinformował Dariusz Polowy podczas konferencji prasowej, która rozpoczęła się 4 grudnia o godz. 12.10. D. Polowy stwierdził, że D. Wacławczyk „jest osobą rozpoznawalną i znaną z działalności biznesowej, społecznej i zawodowej”. Przypomniał o jego zaangażowaniu w działalność społeczną (Grupa Rosynant, organizator festiwalu „Wiatraki”), samorządową (lider „Naszego Miasta”) oraz biznesową (D. Wacławczyk przez wiele lat kierował biurem podróży Orinoko Art & Travel).
D. Polowy przypomniał, że już jako prezydent miasta współpracował z D. Wacławczykiem, który przewodniczył tzw. prezydenckiej komisji ds. czystego powietrza. – W jej wyniku sukcesywnie wdrażamy działania, dzięki którym poprawia się jakość powietrza w mieście – dodał D. Polowy.
– Ufam, że to doświadczenie, o którym mówiłem, nabyte przez pana Wacławczyka w obszarach biznesowym, społecznym i samorządowym, a które pokazuje jego wysokie umiejętności menedżerskie, zostanie z pożytkiem wykorzystane na rzecz mieszkańców Raciborza – podkreślił prezydent Polowy.
Czym będzie zajmować się wiceprezydent Wacławczyk?
Dariusz Polowy zapowiedział, że Dawidowi Wacławczykowi podlegać będą sprawy związane z rozwojem, promocją, kulturą, sportem, ochroną środowiska, a także sprawy lokalowe, wydział spraw obywatelskich, współpraca z architektem miejskim i miejskim konserwatorem zabytków. D. Wacławczyk będzie również nadzorował Raciborskie Centrum Kultury, Ośrodek Sportu i Rekreacji w Raciborzu, Miejską i Powiatową Bibliotekę Publiczną w Raciborzu, Muzeum w Raciborzu, Miejski Zarząd Budynków oraz Arboretum Bramy Morawskiej.
Wielki zaszczyt i zobowiązanie
– Zapowiedź powołania mojej osoby na stanowisko zastępcy prezydenta miasta traktuję jako wielki zaszczyt i jako zobowiązanie do wytężonej pracy na rzecz mieszkańców. Do czekającego mnie zadania podchodzę z jednej strony z pokorą, ale też z ambicją. Moja dotychczasowa praca zawodowa oraz służba społeczna i samorządowa pokrywają się z zakresem czekających na mnie obowiązków – powiedział z kolei D. Wacławczyk.
Nowy wiceprezydent Raciborza stwierdził, że wszyscy, którzy go znają, wiedzą, że kwestie promocji, kultury, estetyki i dbałości o ochronę środowiska są mu bliskie i posiada w nich doświadczenie, które teraz będzie mógł wykorzystać. Będzie to robił zarówno w celu realizacji programu wyborczego Dariusza Polowego jak i programu „Naszego Miasta”.
D. Wacławczyk obiecał również, że jako wiceprezydent będzie wsłuchiwał się w głos Rady Miasta Racibórz i ściśle z tą radą współpracował. – Liczę, że będzie to współpraca owocna i profesjonalna – powiedział.
(żet)