Starosta chce by Justyna Święty-Ersetic była twarzą powiatu raciborskiego
Chcemy nawiązać z panią Justyną taką wspaniałą współpracę. Ona jest ambasadorem Powiatu, Raciborza i całego sportu w Polsce, a szczególnie polskiej lekkoatletyki – mówił na wrześniowej sesji Rady Powiatu Raciborskiego starosta Grzegorz Swoboda. W trakcie obrad złota medalistka z Tokio odebrała medal „Zasłużony dla Powiatu Raciborskiego”.
– Kolejny medal olimpijski po złocie naszego radnego Ryszarda Wolnego trafia na ziemię raciborską – cieszył się G. Swoboda.
Powiedział na sesji, że Powiat wspiera aktywność i rozwój sportowy dzieci i młodzieży i zamierza wskazywać im wzory do naśladowania. – Dlatego chcemy wspierać największych sportowców naszego powiatu, a takim jest pani Justyna Święty-Ersetic – zaznaczył Grzegorz Swoboda.
– Proszę przyjąć nasze podziękowania za to co pani robi i za to kim pani jest jako sportowiec i jako człowiek. Dziękujemy za to, co pani osiągnęła swoją wytrwałą i trudną pracą – podkreślił starosta.
Wspaniała współpraca
Na poprzedniej sesji rada powiatu uhonorowała ją w drodze uchwały medalem i tytułem „Zasłużony dla Powiatu Raciborskiego”. Wówczas sportsmenka nie mogła wziąć udziału w obradach. Udało się dograć wrześniowy termin i na sesji 30 września przekazano jej pamiątkowy medal i dokument. Święty-Ersetic nie uczestniczyła w obradach od początku, ale zdążyła pojawić się na sesji.
– Patrząc pod kątem wsparcia sportowca, ale i budowania naszego powiatowego wizerunku chcemy nawiązać z panią Justyną taką wspaniałą współpracę. Jest ona ambasadorem naszym, Raciborza, powiatu i całego sportu w Polsce, a szczególnie lekkoatletyki – poinformował radnych Grzegorz Swoboda.
Gratulacje dla podwójnej złotej medalistki z Igrzysk Olimpijskich w Tokio przekazali kolejno starosta, przewodniczący rady Adam Wajda i jego zastępca, mistrz olimpijski z Atlanty 1996 Ryszard Wolny.
– Zrobi to jako pani starszy kolega – zaanonsował Wolnego włodarz powiatu.
– Nieco starszy kolega – roześmiała się Święty-Ersetic.
– Porozmawiamy później – „pogroził” biegaczce trener jej męża Dawida Ersetica.
W powiatowym wianuszku
Starosta poprosił uhonorowaną medalem o autograf na plakacie z wizerunkiem biegaczki. – Budujemy mocną pozycję naszego Powiatowego Centrum Sportu. To zdjęcie z panią, w naszym powiatowym wianuszku, prezencie, który włożyła pani na uroczystym powitaniu w Raciborzu, ozdobi nasz PCS – wyjaśnił Grzegorz Swoboda.
– Serdecznie dziękuję, to dla mnie wyjątkowy medal. Cieszę się, że mogę nawiązać współpracę z powiatem raciborskim. Jestem dumna z możliwości reprezentowania naszego powiatu. Udało się, przywiozłam z Tokio 2 medale olimpijskie (tu Święty-Ersetic poprawił Ryszard Wolny mówiąc, żeby nie mówiła „udało się, ale zdobyłam” – przyp. red.). Do 3 razy sztuka. Mam nadzieję, że nie są one ostatnimi medalami i kolejny do kolekcji chcę dołożyć w następnych igrzyskach – oznajmiła na sesji Justyna Święty-Ersetic.
Najwspanialszy kwiat
G. Swoboda zaznaczył, że na posiedzeniu, w jednej sali znajdują się mistrzyni świata w ratownictwie – pływaczka Ewa Lewandowska, mistrz olimpijski w zapasach Ryszard Wolny i podwójna medalistka IO Justyna Święty-Ersetic. Przypomniał, że przed miesiącem rada gratulowała mistrzowi świata juniorów Patrykowi Grzegorzewiczowi.
– Ewa Lewandowska, która była pomysłodawczynią wianuszka dla pani, użyła wtedy słów, że jest pani naszym najwspanialszym kwiatem w powiecie – podkreślił Grzegorz Swoboda.
Następnie zaprosił biegaczkę do wspólnego zdjęcia z szefem rady i Ryszardem Wolnym.
– Przed miesiącem z panem Patrykiem byliśmy na sesji od początku, a z panią Justyną niejako kończymy obrady – zauważył starosta.
Esemesował w kilka sekund
Radni obejrzeli wspólnie złoty bieg sztafety, w której biegła w Tokio Święty-Ersetic. Swoboda przyznał, że w kilka sekund po jej sukcesie wysłał jej SMS z gratulacjami.
– Największą satysfakcją było wygrać z USA, które powinno być wtedy zdyskwalifikowane – skomentował Grzegorz Swoboda.
Przewodniczący Adam Wajda, żegnając odznaczoną powiedział, że rada zaprasza ją po kolejnej zwycięskiej olimpiadzie. Wajda przeprosił radnych za zburzenie porządku obrad. – Myślę, że chcieliśmy wszyscy przekazać te gratulacje – podsumował.
(ma.w)
Tytuł wraz z medalem nr 12
Zarząd Powiatu Raciborskiego zawnioskował o nadanie tytułu i medalu „Zasłużony dla Powiatu Raciborskiego” Justynie Święty-Ersetic. Jest raciborzanką, ukończyła liceum w ZSOMS, następnie studiowała na katowickiej Akademii Wychowania Fizycznego. W 2006 r. zaczęła trenować biegi w „Victorii” Racibórz. Jej pierwszym trenerem w czasie nauki w gimnazjum był Piotr Morka (w latach 2006–2009), następnie w czasie nauki w liceum Kazimierz Stępień (w latach 2009–2011). Po ukończeniu liceum zaczęła reprezentować barwy AZS– AWF Katowice i od tego czasu nieprzerwanie trenuje pod okiem Aleksandra Matusińskiego. Startowała w kategoriach wiekowych, począwszy od młodzika, juniora młodszego, juniora, młodzieżowca i seniora. Jako przypieczętowanie swojej kariery sportowej w 2021 r. uzyskała najlepszy wynik podczas Igrzysk Olimpijskich w Tokio 2020 zdobywając złoty medal w biegu sztafety mieszanej 4x400 m oraz srebrny medal w biegu sztafety kobiet 4x400 m. Nadanie medalu „Zasłużony dla Powiatu Raciborskiego” jest formą publicznego uhonorowania nieprzeciętnej sportsmenki za zasługi na rzecz upowszechniania i rozwoju sportu ziemi raciborskiej.