Caroline Baran w amerykańskim Idolu. Wokalistka jest związana z Raciborzem
Wokalistka działa solowo pod pseudonimem Kaeyra. Poza śpiewaniem i grą na basie potrafi również grać na pianinie, gitarze, perkusji i flecie.
Caroline Baran to młoda wokalistka urodzona w Chicago, aktualnie mieszkająca w Los Angeles. Związana jest również ze swoimi polskimi korzeniami, a w szczególności z Raciborzem – miastem, gdzie mieszka jej rodzina. Karolina jest wnuczką śp. Michała Szepelawego, byłego rektora Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Raciborzu (obecnie Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu).
Wokalistka poza występami, bierze udział w programach muzycznych. W 2018 roku startowała w „America’s Got Talent”, gdzie otrzymała cztery głosy na „tak”. Tym razem wybrała się do amerykańskiego Idola, gdzie również zachwyciła jury i otrzymała złoty bilet do Hollywood (złoty bilet pozwala na pominięcie pierwszego tygodnia zmagań podczas Hollywood Week). Zaprezentowała się tam z piosenką „Cold” Chrisa Stapletona.
„Brzmisz jak nikt inny. Słychać, że muzyka od zawsze była w Twoim świecie” – usłyszała wokalistka od zachwyconych jej występem jurorów – to amerykańskie gwiazdy Katy Perry, Luke Bryan i Lionel Richie. Katy Perry zapytała Caroline, gdzie śpiewa. „Pracuję w restauracji, tam śpiewam” – odpowiedziała Kaeyra. Jurorzy nie szczędzili słów uznania, nazywając ją „prawdziwą artystką, która ma to we krwi” i że „wszechświat umieścił ją we właściwym czasie i miejscu”.
Nagrodą dla zwycięzcy American Idol jest profesjonalny kontrakt płytowy o wartości 250 000 dolarów.
Wokalistka przyjeżdża także do Raciborza. W lipcu 2018 roku wspólnie z gitarzystą Wojciechem Świerczyną wystąpiła na przystani. Przeprowadziliśmy z nią wtedy wywiad. – Muzyka to jest bardzo, bardzo ważna rzecz, która może zmieniać ludzi i świat. Myślę, że mam bardzo dużo do powiedzenia i czuję, że poprzez muzykę mogę to przekazać całemu światu. Dla mnie to jest bardzo ważne i mam nadzieję, że to moje marzenie się spełni – mówiła nam wówczas.
(mad)