Europa w żołądku
Od sobotę 19 stycznia, w piekarni „Sobala", rozpoczęły się warsztaty pod hasłem „W podróż po Europie", zorganizowane dla podopiecznych Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego. Najmłodsi realizują program autorski przygotowany przez nauczycieli ich placówki. Celem przedsięwzięcia jest przybliżenie dzieciom wiedzy na temat państw Europy. Program będzie realizowany w ramach Szkolnego Klubu Europejskiego. Uczniowie mają za zadanie m.in. zapoznanie się z potrawami różnych krajów. Czytanie o nich z książek jest mniej interesujące i na pewno nie przyniosłoby tak dobrych efektów, jak zajęcia praktyczne. Któż bowiem zapomni zapach, przygotowanych własnymi rękami potraw, ich smak i wspólną zabawę podczas gotowania?
Pracownicy piekarni i sami właściciele pomogli młodym adeptom sztuki kulinarnej przygotować włoską pizzę. Choć większość prac mogą wykonać maszyny, to pan Sobala zachęcał młodzież do samodzielnego przyrządzania pizzy. Entuzjazmu dzieciom nie brakowało. Jedni smarowali blachy, drudzy rozkładali ciasto, inni dodatki. Wielką próbą cierpliwości okazało się oczekiwanie na końcowy efekt.
Pracownicy SOSW w Wodzisławiu Śl. zaplanowali pięć tego typu zajęć. Przez kolejne soboty dzieci przygotują jeszcze m.in. greckiego gyrosa, francuskie bagietki oraz angielskie pączki.
B.P.