Świąteczna gorączka
Najważniejsze jest przygotowanie świątecznego stołu, na którym nie może zabraknąć święconego jajka, chleba, wędlin, świątecznej babki i mazurka. Te i wiele innych potraw wkładamy do koszyczka, który w Wielką Sobotę niesiemy do kościoła, aby je poświęcić. Koszyczki możemy nabyć w cenie od 7 do 20 zł. Aby stworzyć świąteczny nastrój, na stół kładziemy obrus z wielkanocnymi emblematami, może on być nawet plamoodporny (12 - 40 zł) lub serwetkę (około 4 zł). Hitem sezonu są świąteczne świece (1 - 25 zł), maleńkie zajączki, kurczaczki i kruszonki, które kosztują od 1 do 5 zł, a za większe symbole świąteczne trzeba już zapłacić kilkanaście zł, za bazie do wazonu w kwiaciarni zapłacimy 2 zł, a za kompozycje świąteczne 10 - 50 zł, w zależności od tego, co wchodzi w jej skład i od jej wielkości. Firmy cukiernicze również prześcigają się w pomysłowych opakowaniach, które są kolorowe i mają ciekawe kształty. Ceny ich wyrobów kształtują się w granicach od 10 do 25 zł, za czekoladę ze świątecznym rysunkiem zapłacimy od 2 do 5 zł, jajka wielkanocne to koszt rzędu kilku zł, więksi smakosze skuszą się zapewne na bombonierkę, która kosztuje od 10 do 30 zł. Osoby, które przestrzegają tradycji, do kompletu potrzebują jeszcze palmy, które można nabyć w kwiaciarniach za 2 - 4 zł.
Jeśli chcemy wysłać znajomym kartki pocztowe, ich ceny kształtują się od 0,89 do 4 zł.
(B.P.)