Dzień otwartych drzwi
Ta organizowana już od kilku lat forma prezentacji szkoły cieszy się dużą popularnością wśród potencjalnych kandydatów. Mogą oni nie tylko dowiedzieć się o planowanych profilach kształcenia w danej szkole, ale także poznać budynek szkoły i co ciekawe, porozmawiać z uczniami, którzy już do niej uczęszczają. Całą prezentację ZSE przygotowali uczniowie pod kierownictwem swych nauczycieli. Zorganizowane grupy gimnazjalistów zwiedzały całą szkołę, przewodnikami byli uczniowie technikum hotelarskiego. Na sali gimnastycznej zaprezentowano sprzęt sportowy, a uczniowie ZSE chwalili się swymi umiejętnościami. Dodatkowo przygotowano także tablice, które informowały o sukcesach szkoły. Można było wejść do każdej klasy, a największym powodzeniem cieszyła się sala komputerowa i pokój, w którym przyjmował samorząd szkolny. Ci reprezentanci ZSE odpowiadali na wszelkie pytania młodszych kolegów. Później gimnazjaliści udawali się do kawiarenki, gdzie można było coś przekąsić i wziąć udział w konkursie, w którym nagrodą był kurs przygotowawczy do egzaminu wstępnego. Z opinii uczniów ZSE, którzy wcześniej byli tutaj na Dniu Otwartym, wynika, że taka forma prezentacji się sprawdza, wiele mogą się o szkole dowiedzieć. Do tej pory nigdy nie mieliśmy problemu z naborem do klas pierwszych - mówi dyrektor ZSE, Roman Owczarczyk.
W roku szkolnym 2002/2003 placówka będzie prowadziła nabór do następujących klas: w Liceum Profilowanym nr 2 zostaną otwarte klasy: ekonomiczno - administracyjna: pośrednictwo finansowe i obsługa nieruchomości, wynajem, nauka i usługi związane z prowadzeniem działalności gospodarczej, a także profil usługowo - gospodarczy: hotele i restauracja. W liceum nauka trwa trzy lata. W Technikum nr 2 można zdobyć tytuł technika: hotelarstwa, handlowca, żywienia i gospodarstwa domowego, technika ekonomisty ze specjalizacją: ubezpieczenia lub podatki lub ze specjalizacją finanse i rachunkowość. Nauka w technikum trwa 4 lata. W ramach Zasadniczej Szkoły Zawodowej można zdobyć wykształ-cenie w kierunku: sprzedawca lub kucharz.
(B.P.)