W szkole i w Europie
W liceum otwarte zostaną klasy profilowane o specjalnościach: ekonomiczno - administracyjnym (pośrednictwo finansowe, obsługa nieruchomości), rolniczo - spożywczym (przetwórstwo przemysłowe), usługowo - gospodarczym (hotele i restauracje) oraz mechaniczne techniki wytwarzania. W ramach szkoły zawodowej będą otwarte następujące specjalności: sprzedawca, piekarz, cukiernik - ciastkarz, mechanik maszyn i urządzeń.
By zachęcić gimnazjalistów, od 11 do 15 marca zorganizowano w ZSZ dni otwarte, których celem było przybliżenie gościom działalności szkoły oraz problematyki związanej z Unią Europejską. Imprezę nazwano „Europa pół Żartem, pół serio - tydzień o kulturze i integracji europejskiej".
Promocję szkoły, w formie prezentacji multimedialnej, przygotowały: Małgorzata Kochanowicz oraz uczennica Joanna Kamejsza. Zgromadzeni mogli poznać m.in. sukcesy wychowanków tej placówki, a tych nie brakuje. W ostatnim roku szkolnym I miejsce w Wojewódzkim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarza zajął Leszek Kamiński, a IV - Jacek Blinda. W Wojewódzkim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Ciastkarz XI miejsce przypadło Mateuszowi Jastrzębskiemu, a XVII Monice Marek.
W jednej z sal zaprezentowano wystawę wyrobów piekarniczych, przygotowaną przez Urszulę Hajto, pracodawców i uczniów klas zawodowych. Przygotowano również wystawę kwiatów, a jej autorkami były nauczycielki: Anna Gościniak i Olga Porembska - Skornik. Swoją gablotę miała także grupa amatorów fotografii „Pastel" z Wodzisławia Śl., która po raz pierwszy wystawiła swoje prace. Te dwie wystawy wraz z uczniami przygotowały: Hanna Mrozek i Jolanta Schewior.
Beata Palpuchowska