Weseli z Bercikiym, Śnieżką i utopkiym
Prekursorem tej imprezy było Gimnazjum w Lubomi. Organizatorzy postanowili wtedy, że organizacją imprezy w następnym roku zajmą się kolejni zwycięzcy konkursu. W tym roku gospodarzem był więc ubiegłoroczny laureat, czyli Gimnazjum w Turzy Śląskiej.
W konkursie udział wzięły cztery grupy teatralne. „Lubomskie szkolorze" z Gimnazjum w Lubomi, pod opieką Małgorzaty Matuszek przygotowali inscenizację „O kiszeniu kapusty" i „Utopku" na podstawie „Godki i bojki śląskie" Brunona Strzałki. „Zocne dziołchy i karlusy" z Gimnazjum nr 4 w Wodzisławiu Śl., przygotowali inscenizację „Haja na grubie". Opiekunem grupy była Urszula Kipich. Warto podkreślić, że tekst do przedstawienia ułożyła i wybrała uczennica Kamila Mężyk. Kółko teatralne z Gimnzajum w Czyżowicach, pod opieką Eweliny Solich, przygotowało baśń w gwarze śląskiej „Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków", w przekładzie jednego z rodziców Władysława Pawelca. Ostatnie, Gimnazjum w Turzy Śląskiej, wystąpiło z inscenizacją „Wesela śląskiego". Opiekunem zespołu gospodarzy była Bożena Swoboda. Warto podkreślić, że kilka dziewczyn tej grupy wystąpiło w przepięknych śląskich strojach.
W szkole od wielu już lat działa grupa fanatyków regionalizmu. Przykładem tego jest przepiękna Izba Regionalna, międzyprzedmiotowa ścieżka regionalna. Ja, mimo, że ze Śląskiem nie mam wiele wspólnego również nasiąkłam tym zamiłowaniem do tradycji, a takich nauczycieli jest tu wielu - tłumaczy nauczycielka Jolanta Szurman, gospodyni tegorocznego przeglądu.
Jury, pod przewodnictwem Ireny Sauer, pierwsze miejsce przyznało drużynie z Gimnazjum w Czyżowicach, drugie uczniom Gimnazjum w Turzy Ślaskiej, trzecie uczniom Gimnazjum w Lubomi, a czwarte zdobyła drużyna z Gimnazjum nr 4 w Wodzisławiu Śl.
W przerwie między występami prezentował się zespół wokalny z turzyckiego gimnazjum pod dyrekcją Katarzyny Kuczy. Honorowym gościem była Anna Zychma, ludowa poetka, która uraczyła zebranych pięknym monologiem o śmigusie z jej młodzieńczych lat.
Wszystkie dzieci poczęstowane zostały też kołaczykami i colą.
Aleksandra Matuszczyk - Kotulska