Ogórkowy sezon
Towarem tym zainteresowali się także nasi południowi sąsiedzi, ponieważ nasze ogórki są o wiele tańsze, a nawet, jak twierdzą, smaczniejsze. Kisząc ogórki wodę z solą należy przegotować, do jednego litra wody dodajemy łyżkę soli, następnie do słoików wkładamy ogórki, ząbek czosnku oraz trochę kopru, chrzanu i wlewamy przygotowaną zalewę. Możemy także przygotować marynaty. W tym celu zagotowujemy: 2 litry wody, 0,5 litra octu, 3 łyżki soli i 5 łyżek cukru. Do słoików wkładamy: ogórki, gorczycę, chrzan, czosnek, koper, marchew, cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, dodajemy przygotowaną zalewę i chwilę gotujemy. Ze świeżych ogórków można również zrobić sobie maseczkę, wystarczy plastry ogórka położyć na twarzy. Działa odświeżająco i nawilżająco.
(B.P.)