Saksofon z ciasta
Tomasz Kaszuba z radlińskiej piekarni Andrzeja Śmietany już po raz trzeci wystartował w mistrzostwach Polski młodych czeladników piekarskich. Tym razem - po zdobyciu w ubiegłych latach trzeciego i drugiego miejsca - odniósł zwycięstwo. Na zawody, które rozegrano podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich „Polagra'2002” przygotował m.in. saksofon wypieczony z ciasta.
Komisja wysoko oceniła również inne jego wyroby - zwłaszcza chałki wykonane z dwunastu splotów, bułki i kajzerki oraz chleb ozdobny z herbem Radlina. A pracę młodych piekarzy oceniali sędziowie, którzy mają już międzynarodowe doświadczenie - są jurorami podczas zawodów europejskich. Warto podkreślić, że Tomasz Kaszuba podczas zawodów nie korzystał z żadnej pomocy - wszystko wykonywał sam - tak jak wcześniej się nauczył i przećwiczył. To z pewnością również docenili sędziowie, których uwadze nie uszło to, że niektórzy uczestnicy mistrzostw wyciągali spod fartuchów wcześniej przygotowane elementy ozdobne.
(jak)