Do Brukseli - w nagrodę
Aleksandra Zając, uczennica I Liceum Ogólnokształcącego w Wodzisławiu, została laureatką konkursu na temat: „Czy przystąpienie do Unii Europejskiej to mądrość czy głupota?” Zadaniem uczestników było napisanie krótkiej opinii na ten temat. Nagrodą główną był wyjazd do Brukseli, do siedziby władz Unii Europejskiej.
Konkurs zorganizowała Fundacja „Wspólny Dom” i poseł Barbara Błońska-Fajfrowska. Opinie uczestników nie mogły przekraczać strony maszynopisu. Uczniów I LO do udziału zachęciła Bernadeta Kubek, która zajęła się przeprowadzeniem tego konkursu w szkole. Z całego Śląska nadesłano 128 prac, z czego jury wybrało 15 najlepszych. Spośród tej grupy uczestników wyłoniono 5 laureatów i 10 wyróżnionych.Zastanawiałam się czy krytykować czy chwalić przystąpienie do Unii Europejskiej - opowiada Aleksandra Zając. Napisałam, że jest to mądrość powołując się na tradycje kulturalne i duchowość europejską. Narody Europy połączyło chrześcijaństwo i podstawy kultury śródziemnomorskiej.
Wyjazd do Brukseli i możliwość zapoznania się z pracą instytucji europejskich była dla laureatów konkursu dużym przeżyciem. Zwiedzali m. in. Parlament Europejski, siedzibę władz NATO, Komitet Regionów, ambasadę Polski przy NATO, byli gośćmi Partii Europejskich Socjalistów z którą współpracuje Unia Pracy - prof. Błońska-Fajfrowska, organizatorka konkursu jest posłem z ramienia tej partii. Młodzież spotkała się z Peterem Drollem - doradcą Verheugena oraz Francoise Chotal - szefową biura regionu paryskiego przy Unii Europejskiej. Atrakcją było także zwiedzanie Atomianu, konstrukcji przedstawiającej model atomu, z której rozciąga się widok na całą Brukselę oraz flamandzkiej architektury Antwerpii.
Uczę się w klasie o profilu europejskim, bardzo interesujące było zobaczenie jak w rzeczywistości wygląda działalność instytucji europejskich - opowiada Aleksandra Zając. Zostaliśmy bardzo przychylnie potraktowani przez pracowników ambasady polskiej przy NATO. Przekonywali nas, że bardzo ważna jest edukacja, warto się uczyć języków obcych.
(jak)