Najlepsi ciągle w grze
Czterdziestu uczniów klas od IV do VI rywalizowało podczas Rejonowego Konkursu Recytatorskiego Powiatu Wodzisławskiego.
Pierwszym etapem rywalizacji były szkolne eliminacje. Dwóch najlepszych uczniów poszczególnych placówek zjawiło się w Szkole Podstawowej w Połomi. Tutaj każdy z nich prezentował dwa wiersze lub wiersz i fragment prozy. Łączny czas występu nie mógł przekroczyć 5 minut. Jak mówi Maria Rduch, przewodnicząca czteroosobowej komisji konkursowej, najważniejszy jest dobór repertuaru, kultura słowa i interpretacja utworu. Nie bez znaczenia jest oczywiście ogólny wyraz artystyczny. Katarzyna Klimczak przygotowała dwa wiersze Adama Mickiewicza. W przygotowaniach do konkursu oraz doborze repertuaru pomagała mi moja nauczycielka. To ona zachęciła mnie do startu w tym konkursie. Jestem jej za to wdzięczna. Wcześniej rywalizowałam już w turniejach szkolnych. Tam zajmowałam pierwsze miejsca, na konkursach gminnych z kolei byłam nawet druga - mówi uczennica SP w Czyżowicach.
Konkurs w Połomi wygrał Szymon Staniszewski z Rogowa. Drugie miejsce przyznano Dominice Rogińskiej z Olzy, natomiast trzecie Martynie Gumińskiej z Wodzisławia. Laureaci wezmą udział w finale wojewódzkim, który odbędzie się w kwietniu w Rybniku. Ponadto trzem uczniom przyznano wyróżnienia i są to: Magdalena Kucza z Pszowa, Grzegorz Karwot z Marklowic oraz Samanta Wieczorek z Wodzisławia.
Konkurs w Połomi wygrał Szymon Staniszewski z Rogowa. Drugie miejsce przyznano Dominice Rogińskiej z Olzy, natomiast trzecie Martynie Gumińskiej z Wodzisławia. Laureaci wezmą udział w finale wojewódzkim, który odbędzie się w kwietniu w Rybniku. Ponadto trzem uczniom przyznano wyróżnienia i są to: Magdalena Kucza z Pszowa, Grzegorz Karwot z Marklowic oraz Samanta Wieczorek z Wodzisławia.
(raj)