Koguty jak żywe
Współpraca miejscowych gospodyń z dziećmi i młodzieżą jest już tradycją. Tym razem członkinie Koła Gospodyń Wiejskich przekazały najmłodszym tajniki tworzenia świątecznych ozdób.
Zajęcia odbyły się w miejscowym przedszkolu. Dzieci z masy migdałowej tworzyły zajączki i jajka wielkanocne. Nie jest to łatwe zadanie. Na szczęście panie nam wszystko dokładnie wytłumaczyły. Mają odpowiednie foremki i umiejętności. Jak już te ozdoby wyciągniemy, to je pokolorujemy. Ja wykonałam kogucika i zabiorę go do domu. Nigdy takich rzeczy nie robiłam, ale widzę, że te nasze nie są gorsze od tych ze sklepu - twierdzi H. Skawa. Z efektów pracy zadowolona jest także Zofia Widenka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Kokoszycach. Jak mówi, zajęcia mają służyć przybliżeniu najmłodszym tradycji i zwyczajów wielkanocnych oraz przekonać ich do samodzielnej pracy. Na tego typu warsztaty zdecydowaliśmy się po raz pierwszy. Od dwóch lat kieruję kołem gospodyń. Tym razem doszłam do wniosku, że właśnie w ten sposób można wykorzystać moje prywatne foremki - mówi. Warto dodać, że tworzenie ozdób to nie jedyne pole współpracy dzieci i kobiet z KGW. Wcześniej w miejscowej świetlicy przedszkolaki z zapałem skubały pierze. Współpraca z gospodyniami jest dla nas bardzo ważna. Zauważam, że dzieci na wieść o kolejnych zajęciach reagują bardzo spontanicznie i cieszą się na każde spotkanie. Nikt tak jak członkinie KGW nie przekaże im zwyczajów i tradycji kultywowanych na naszym terenie - dodaje wychowawczyni Bogumiła Skubela. Należy zaznaczyć, że podobne zajęcia organizowane są w świetlicy w Kokoszycach. W ubiegłym tygodniu dzieci z całej dzielnicy, pod okiem pań, wykonywały pisanki powlekane włóczką, słomiane zajączki oraz inne kolorowe ozdoby.
Masa marcepanowa:
Do wody należy dodać margarynę i całość wymieszać.
Tak przygotowaną ciecz połączyć z mąką i po wymieszaniu dodać cukru pudru i olejek migdałowy.
Do wody należy dodać margarynę i całość wymieszać.
Tak przygotowaną ciecz połączyć z mąką i po wymieszaniu dodać cukru pudru i olejek migdałowy.
(raj)