Walka ochotników
Gminne eliminacje Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej rozegrano w miejscowym domu kultury.
Pierwszym etapem zmagań była rywalizacja organizowana w poszczególnych jednostkach OSP, znajdujących się na terenie gminy, a więc w Mszanie, Połomi i Gogołowej. Najlepsza piątka z każdego sołectwa wystartowała w eliminacjach gminnych. Pierwszym etapem turnieju był test teoretyczny. Pytania dotyczyły historii ochotniczych straży pożarnych, zadań przez nie podejmowanych oraz ochrony przeciwpożarowej. Ponadto zawodnicy musieli posiadać wiedzę z zakresu ekologii. Do drugiego etapu zakwalifikowano pięć osób z największą liczbą punktów, które zmierzyły się z pięcioma pytaniami ustnymi. Jedno z nich polegało na opisaniu przedstawionego sprzętu gaśniczego. Bardzo lubię zajmować się tymi sprawami. Przygotowywałem się dość solidnie i mam nadzieję na dobry wynik. Trzy razy przejrzałem wszystkie ubiegłoroczne pytania - mówi Szymon Winkler uczeń SP w Połomi.
Głównym celem turnieju była popularyzacja przepisów przeciwpożarowych i zasad postępowania na wypadek powstania pożaru. Oczywiście chodziło również o przekazanie wiedzy praktycznej, dotyczącej posługiwania się sprzętem gaśniczym. Jak mówi nauczycielka Szkoły Podstawowej w Mszanie, Mirosława Burza, tego typu przedsięwzięcia służą także uwrażliwieniu młodzieży na problematykę bezpieczeństwa. Chodzi o wykształcenie w nich nawyku udzielania konkretnej pomocy i zwrócenie uwagi na fakt, że w swoich działaniach należy być odpowiedzialnym. Mam nadzieję, że wiedza będzie potwierdzona konkretnymi zachowaniami uczniów w przyszłości - podkreśla M. Bura. W kategorii zawodników do 16 lat (startowało 15 osób) pierwsze miejsce zajęła Bernadeta Liśnikowska z Gimnazjum w Gogołowej przed dwoma gimnazjalistami z Mszany: Adamem Burą i Tomaszem Krzyształą. Wśród uczniów szkół średnich (startowało jedynie 3 zawodników) najlepszy był Michał Krzyształa z Zespołu Szkół Technicznych w Wodzisławiu. Nagrody książkowe ufundowały gminne domy kultury, natomiast atrakcyjne plecaki zakupił Urząd Gminy.
„Od lat obserwuję duże zainteresowanie tym konkursem. Jest on organizowany już prawie 30 lat. Największym sukcesem było 6 miejsce zawodnika naszej gminy na szczeblu wojewódzkim”
(raj)