Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 20 (277) Data wydania: 17.05.05

Zdrowo jedz – długo żyj

Jak ugotować barszcz zgodnie z zasadami Pięciu Przemian medycyny chińskiej - mogli dowiedzieć się gimnazjaliści zaproszeni przez MiPBP na wykład Anny Papaj, dietetyka.
Mowa była o tym, jak wiele korzyści zdrowotnych może odnieść człowiek prawidłowo się odżywiający. Różnica pomiędzy dietetyką Pięciu Przemian a dietetyką zachodnią polega na odmiennej koncepcji podejścia do własności poszczególnych pokarmów. Pierwsza uważa, że każdy pokarm niesie konkretną energię i w ten sposób działa na narządy wewnętrzne, druga liczy kalorię, uwzględnia witaminy, minerały, białka i tłuszcze. Jedna i druga wiedza uzupełniają się wzajemnie a ich znajomość umożliwia wszechstronne działanie zarówno pod względem profilaktyki żywieniowej jak i wspomagania leczenia istniejących już chorób. Jedzenie jest najczęściej uprawianą przez nas medytacją, jeśli podchodzimy do niego w odpowiedni sposób, a nie pochłaniamy pokarmy w biegu. Przez nie możemy wpłynąć na umysł i wyregulować wszystko, co w organizmie szwankuje. Chodzi o to, by uporządkować jedzenie pod względem energetycznym - mówiła Anna Papaj. Na miejscu zademonstrowała zgromadzonym sposób gotowania, po czym każdy mógł skosztować barszczu. Zgodnie przyznano, że był wspaniały.

Przygotowanie potrawy zgodnie z Pięcioma Przemianami wymaga odpowiedniej kolejności dodawania składników, zgodnie z przebiegiem obiegu odżywczego. Wtedy sterujemy energią pożywienia, mogąc ją skierować do najsłabszego narządu w celu wzmocnienia go. Wpływamy nie tylko na ciało fizyczne, ale również na psychikę. Dzięki Pięciu Przemianom możemy poprawić wyniki w nauce, wyciszyć się, zrelaksować oraz pozbyć depresji i różnych innych dolegliwości.  Więcej na ten temat można dowiedzieć się z książek, których w księgarniach nie brakuje.

Anna Papaj stwierdziła, jesteśmy społeczeństwem, które je dużo słodyczy, szybko gotowanych potraw i dlatego często chorujemy. Zaś właściwe odżywianie to najprostszy sposób zapobiegania chorobom. Na pytanie, jak gotować, skoro w ciągłym zabieganiu brakuje wielu osobom czasu, odrzekła, że można zająć się tym wieczorem i ugotować więcej, chociażby potrawy jednogarnkowej  - na kilka dni, przechowywać ją w chłodnym miejscu i codziennie odgrzewać. Sama gotuje według metody Pięciu Przemian od dziesięciu lat. Od ośmiu ona i jej rodzina nie odwiedzają gabinetów lekarskich.

Uczestnicy spotkania otrzymali kilka przepisów kulinarnych na potrawy, które można zgodnie z tą zasadą przygotować, a równocześnie nie odbiegają one od tradycji śląskiej, takich jak: kluski, sałatka z modrej kapusty, placki ziemniaczane, rosół, żurek, rolady.

W spotkaniu uczestniczyła również Jana Schlossarková z Czech. Opowiedziała o świątecznych żywieniowych tradycjach ludowych w regionie Hlucina, skąd pochodzi, oraz o sposobie odżywiania się swoich rodaków. Potrawy, które podaje się tam z okazji świąt, np. moczkę na wieczerzę wigilijną, są bardzo podobne do znanych w tradycyjnej kuchni śląskiej. Niektóre zwyczaje i potrawy z czasem zaniknęły, zastąpiły je inne, bardziej pracochłonne. Ale z własnego doświadczenia wiem, że im człowiek starszy, tym bardziej tęskni do prostych potraw, które pojawiały się na stołach naszych przodków. Obecnie znów pojawiają się w świadomości dawne przepisy i tradycje, a ludzie do nich wracają - mówiła.

Projekt współfinansowany przez UE, w ramach którego zorganizowano wykłady to: „Czysto, zdrowo i świadomie w zjednoczonej Europie - biblioteka kuźnią świadomości regionalnej i ekologicznej”. Spotkanie odbyło się pod hasłem: „Ekologia żywienia czyli wariacje na temat kuchni polskiej i czeskiej”.

Ewa Halewska