Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 21 (278) Data wydania: 24.05.05

Raj dla bakterii

Sezonowe bary, imprezy masowe na świeżym powietrzu oraz rodzinne uroczystości, to nie tylko miejsca rozrywki i wypoczynku, ale także potencjalne źródło zakażeń. Przekonali się o tym uczestnicy przyjęcia komunijnego w Gołkowicach.
Zgłoszenie o zatruciu, do którego doszło w Gołkowicach pod koniec kwietnia instytucja ta odebrała dopiero 4 maja, dlatego też zdiagnozowanie, co było przyczyną zatrucia 11 osób było bardzo trudne. Prawdopodobnie „winowajcą” jest ciastko z kremem i makiem, przygotowane na bazie surowych jaj. Jajka są najczęstszą przyczyną występowania salmonelli. Przed podaniem lub wykorzystaniem ich do przygotowania pożywienia powinny być wcześniej sparzone. Oczywiście zagrożenia nie stanowią jajka gotowane – wyjaśnia Eugeniusz Szewczyk, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wodzisławiu. Dodaje on również, że przyczyną zakażenia jest często woda i mleko.

Zmiana przepisów

W ubiegłym roku zanotowano dwa zbiorowe zatrucia. Pierwsze miało miejsce w domu przyjęć w Skrzyszowie, gdzie narażonych na zatrucie było aż 91 osób. Drugie zanotowano w Gorzyczkach. W tym przypadku mowa jest o kilkunastu osobach. Zatrucie pokarmowe zbiorowe występuje, gdy chorobę stwierdzi się u co najmniej dwóch osób spożywających tę samą żywność w jednakowym czasie i miejscu. Wcześniej o zbiorowym zakażeniu mówiło się, gdy w podobnej sytuacji znalazły się co najmniej 4 osoby. Najczęściej u zakażonych występuje gorączka, nudności, wymioty oraz bóle brzucha.

Przepisy (nie)przestrzegane

Aby zmniejszyć ryzyko zatrucia Sanepid kontroluje nie tylko restauracje i bary, ale także punkty, w których sezonowo handluje się żywnością. Każdy z nich powinien posiadać opinię Sanepidu. Sprzedawca musi podać czym będzie handlował i gdzie, co zrobi z ewentualnymi odpadkami oraz w jakim miejscu jego klienci będą mogli skorzystać z wc. Powinien on także posiadać aktualną książeczkę zdrowia. Osoba handlująca lodami gałkowymi czy z automatu powinna  mieć przy sobie asystenta, w tym przypadku jedna z osób powinna wydawać towar, a druga pobierać za niego opłaty. Warto zwrócić również uwagę, że bardzo niebezpieczne jest ponowne zamrażanie produktów spożywczych lub ich podgrzewanie. To jest raj dla bakterii – mówi Eugeniusz Szewczyk.    

(raj)