Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 26 (283) Data wydania: 28.06.05

Jedz na zdrowie

Wanilia - wanilina. Brzmi podobnie, dlatego kupujący bez wahania wrzucają do koszyka jogurty czy serki wanilinowe. Tymczasem wanilina - sztuczna namiastka szlachetnej wanilii to tak naprawdę piperonal…trutka na wszy. To zaledwie początek długiej listy innych trucizn zawartych w kupowanym jedzeniu.
Szczury karmione rafinowaną żywnością zdychają po miesiącu, małpy po trzech. Jak więc człowiek ma być zdrowy? Dwie lemoniady, jogurt, kromka chleba z dżemem to już za dużo chemii dla naszego dziecka w ciągu jednego dnia - ostrzega Izabela Szczyrba, młoda lekarka z Czyżowic. Chce w swojej miejscowości stworzyć oficjalne centrum informacji o zdrowej żywności. Gorąco wierzy w to, że ludziom uda się wrócić do naturalnego pożywienia bez konserwantów. Potrzebna jest im jednak wiedza na ten temat. Na razie u siebie w domu organizuje spotkania dla rodziny sąsiadów i znajomych. W jednym z nich uczestniczyła reporterka „Nowin Wodzisławskich”.
Zabójcze chipsy

Antyzbrylowacze, antypleśniacze, polepszacze smaku, sztuczne barwniki i zapachy. Lista konserwantów, dopuszczalnych w handlu trucizn, jest bardzo długa. Są wszędzie: w chlebie, w napojach, dżemach, jogurtach, sałatkach, serach, słodyczach. Zjadane na co dzień czynią spustoszenie w organizmie, prowadzą do groźnych chorób. Z pewnością żaden rodzic nie podałby swojemu dziecku trucizny, a jednak wielu bez zastanowienia kupuje swoim pociechom chipsy, gumy, żelki i inne słodycze nafaszerowane chemią. 

Te pierwsze spotkania uświadomiły nam, iż ludzie nie zdają sobie sprawy z istniejącego zagrożenia - mówi pani Iza. Skończyła studia medyczne, obecnie robi specjalizację z diagnostyki obrazowej. Od kilku lat podąża tropem myśli Hipokratesa „Niech twoim lekarstwem będzie pożywienie”. Wspierają ją w tym jej bliscy: mąż Maciej, brat męża - Aleksander, absolwent ochrony środowiska oraz teściowie Anna i Stefan Szczyrbowie, którzy pięć lat temu uczestniczyli we wczasach ze zdrową żywnością i obecnie sami ją propagują. 

Zdrowie ściśle jest związane z tym, co jemy. Od radiologii, na której pracuję zaczyna się diagnozowanie pacjenta i z przykrością muszę stwierdzić, że coraz częściej poważne, zagrażające życiu schorzenia związane są ze sposobem odżywiania się. To niestety prawda, że łyżką i widelcem kopiemy sobie grób - stwierdza pani Iza. Jeszcze kilka lat temu nie mówiło się zbyt wiele o dodatkach chemicznych do jedzenia. Był to też okres pierwszych supermarketów i ja również bardzo chętnie robiłam w nich zakupy. Szybko jednak zrozumiałam, że nie tędy droga i nie chcę w ten sposób żywić mojej rodziny. Zaczęłam czytać wszelkie możliwe książki o zdrowej żywności - mówi o sobie Izabela Szczyrba.

Omijaj supermarkety

Kiedyś byliśmy narażeni na truciznę, pochodzącą z grzybów i jad kiełbasiany. Dzisiaj spożywamy substancje trujące w zastraszających wprost ilościach. Gotowe dania z pewnością ułatwiają życie, ale na pewno nie są zdrowe. Nie da się tego wszystkiego z dnia na dzień wyeliminować z naszego życia. Powrót do zdrowej tradycji jest jednak możliwy - uważa pani Iza. Co robić, żeby jedzenie służyło naszemu zdrowiu? Najlepiej szerokim łukiem omijać supermarkety, w których sprzedawana jest nie tylko żywność skażona chemicznie, ale także poddana napromieniowaniu. Żywność napromieniowana powinna być oznakowana, ale niestety w handlu udało nam się znaleźć jedynie czosnek tajlandzki z odpowiednią informacją. Tymczasem napromieniowaniu poddawane są prawie wszystkie jarzyny i owoce sprowadzane z zagranicy, a szczególnie z Holandii - mówi Izabela Szczyrba. Z pewnością lepsze są owoce i warzywa wyhodowane w naszych ogrodach. Może mniej atrakcyjne, ale z pewnością zdrowsze. A może warto, śladem naszych babć, wrócić do smażenia konfitur, robienia dżemów i soków? Warto też rozejrzeć się za pieczywem bez dodatków chemicznych. Na szczęście są jeszcze piekarze, którzy pieką „po staremu”, czyli bez polepszaczy.
Kilka porad zdrowego odżywiania:

1. Jeść produkty świeże, jak najmniej przetworzone.
2. Używać soli kamiennej, nieoczyszczonej.
3. Najlepiej kupować kawę ziarnistą i samemu mielić
4. Zbierać, suszyć i pić zioła.
5. Zbawienny dla zdrowia jest sok ze świeżych pokrzyw czy zielonej pietruszki, który pomaga w chorobach nowotworowych.
6. Unikać napojów i mleka z kartonów, które zawierają szkodliwe aluminium.
7. Zamiast puszek lepiej kupować produkty w słoikach.

Iza Salamon