Poradnie w prywatne ręce
Kilkugodzinną dyskusję podczas sesji Rady Powiatu wywołała sprawa prywatyzacji poradni specjalistycznych.
Dyrektor szpitala w Rydułtowach Bożena Capek planuje rozpocząć prywatyzację poradni funkcjonujących w strukturach szpitala. Ma pełne poparcie władz powiatu. Zamierzamy rozpocząć od wiejskich i gminnych ośrodków zdrowia, w następnej kolejności prywatyzowane będą poradnie specjalistyczne. Trzeba to jednak robić z głową i nie na chybcika, aby nie powtórzyła się sytuacja z Wodzisławia. Tam w szpitalu najpierw prywatyzowano poradnie, a potem tworzono na nowo - mówi wicestarosta Józef Żywina. W pierwszej kolejności w prywatne ręce trafi poradnia ginekologiczna, poradnia gastroenterologii (choroby przewodu pokarmowego) oraz poradnia diabetologiczna.
Pomysł nie podoba się sporej grupie powiatowych radnych. Co to za gospodarz, który wyprzedaje swoje. Nie rozumiem tych posunięć. Przecież skoro można na poradniach zarobić, to niech zarabia szpital, a nie osoba prywatna. Myślałem, że mnie już w sprawie szpitala w Rydułtowach nic nie zdziwi. Myliłem się - mówi Jarosław Szczęsny. Podobnego zdania jest radny Piotr Cybułka.
Wicestarosta Żywina zapewnia, że starostwo na prywatyzacji nie straci, a skorzystają pacjenci. Przekonuje, że sprzedaż budynków przeprowadzana będzie po gruntownej analizie. W umowach ma się znaleźć zapis o sposobie ich wykorzystania przez nowego właściciela. Przez okres 10 lat nie będzie on mógł prowadzić w nim innej działalności.
(raj)