Z papieskim przesłaniem
Młodzież zorganizowała kolejny festiwal piosenki religijnej.
„Szukałem was, a teraz wy przyszliście do mnie” – te słowa papieża Jana Pawła II stały się hasłem Festiwalu Piosenki Religijnej, który odbył się w radlińskim MOK-u. Na scenie zaprezentowało się 30 zespołów z ponad 160 wykonawcami.
Festiwal został zorganizowany przez parafię Wniebowzięcia NMP w Radlinie-Biertułtowach już po raz dwunasty. Gwiazdą wieczoru był znany zespół piosenki religijnej „Testimonium”.
Obok prezentacji występów dzieci przesłaniem jest zaproszenie do wspólnego świętowania niedzieli we właściwy chrześcijański sposób w rodzinnym gronie. Spotkaliśmy się ze wsparciem bardzo wielu dobroczyńców, którzy przekazali fanty na loterię oraz datki pieniężne. Bardzo im za to dziękujemy – mówi ks. Mirosław Dubiel, główny organizator.
Występy młodych wykonawców oceniało jury. Wyróżnienie otrzymali zespół „Do-re-mi” z Jankowic oraz 6-letnia Krysia Strączek i Michalina Włodarczyk. Pierwsze miejsce zajął zespół „Grajki św. Józefa z Godowa, drugie – Kasia i Ola Fojcik z Marklowic a trzecie schola „Święte Duszki” z Wodzisławia.
(jak)