Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 31 (340) Data wydania: 01.08.06

Owocowe lato

Stefania Michałek z Pszowa poleca na upalne lato lekkie wypieki i desery z sezonowymi owocami.
Uwielbia gotować, przyrządzać, przyprawiać. W swojej kuchni wypróbowała już setki przepisów. Niektóre łączy, modyfikuje, inne wymyśla sama. Stefania Michałek z Pszowa od wielu lat pasjonuje się gotowaniem. Zarówno w swojej rodzinie, jak i wśród znajomych słynie z kulinarnych zdolności. Jak mówi, gotowanie nigdy jej nie nudzi. Lubi gotować obiady, piec ciasta. Nie sprawia mi to żadnej trudności. W kuchni czuję się najlepiej, kiedy mogę sama coś wymyślać. Cieszę się, kiedy tego pokroję, tego dodam, przyprawię i już powstaje coś nowego - mówi o swojej pasji pani Stefania. Na co dzień nie lubi siedzenia i narzekania. Pielęgnuje kwiaty wokół domu, czyta książki, występuje z zespołem Pszowiki. Życie to ruch, lubię coś robić. Lubię pomagać ludziom – mówi o sobie. Na upalne lato poleca naszym Czytelnikom lekkie wypieki oraz desery z sezonowymi owocami, których teraz sporo dojrzewa w ogrodach.
 
Ciasto Owocowe
 
Składniki:
25 dkg margaryny (ewentualnie masła), 20 dkg cukru, cukier waniliowy, 4 jajka, 25 dkg mąki oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Najpierw należy ucierać tłuszcz z cukrem i stopniowo dodawać po jednym jajku.
 
Następnie razem wymieszać mąkę z proszkiem i połączyć wszystkie składniki. Ciasto rozłożyć w formie wyłożonej papierem. Można na nim układać dowolne owoce, na przykład jabłka czy śliwki.
 
lekki deser owocowy. Składniki: 1 duży naturalny jogurt, 1 galaretka rozpuszczona w szklance wody.
Warto dobrać smak galaretki do smaku owoców, jeśli są to maliny, to galaretka powinna być też malinowa.
Należy poczekać aż stężeje i połączyć ją z jogurtem.
 
Następnie masę rozłożyć na biszkopcie albo do pucharków, wyłożyć na wierzch owoce i zalać znów galaretką (2 opakowania na trzy szklanki wody).
 
(izis)