Daleko od szpajzy
Sanepid ostrzega przed zatruciami pokarmowymi.
Żywność, a zwłaszcza kremy i desery produkowane na bazie surowych jaj, lody, przetwory mleczne, wyroby garmażeryjne, mielone mięso czy ryby stanowią doskonale podłoże do namnażania się bakterii. Konsument spożywając jakikolwiek produkt spożywczy musi mieć świadomość, że produkt ten nigdy nie jest jałowy.
Na polecenie wojewódzkiego inspektora sanitarnego w Katowicach przekazywana jest obecnie informacja dotycząca zatruć pokarmowych pałeczką salmonelli. Salmonelloza wywołana jest przez pałeczki salmonella tzw. zwierzęcego pochodzenia, które występują zarówno u zwierząt dzikich, jak i hodowlanych (ptaki, gryzonie, psy i koty). W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) pałeczki mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy. Zakażenia pałeczką salmonella wywołują u ludzi najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe, nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe występują zwykle po 6-72 godzinach od zakażenia i są to: napadowe bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasem nudności lub wymioty. U niemowląt, małych dzieci, ludzi wyniszczonych chorobami lub u osób w podeszłym wieku mogą przebiegać ciężko, ze zmianami w narządach wewnętrznych, stawach a także z zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych.
Zachorowania można uniknąć przez: mycie rąk przed przygotowaniem posiłków, utrzymanie czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni, przechowywanie żywności w niskiej temperaturze, wydzielanie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja, podawanie żywności w wysokiej temperaturze (gotowanie, pieczenie), mycie jaj przed rozbiciem skorupki, parzenie we wrzątku jaj używanych do wyrobu potraw i deserów niepoddawanych wysokiej temperaturze, unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców. Warto o tym pamiętać.
Wiesz, co jesz?
Najczęściej występujące zaniedbania powodującezatrucia pokarmowe to:
- Przechowywanie żywności w niewłaściwej temperaturze lub kilkakrotne zamrażanie i odmrażanie.
- Niewystarczająco długie gotowanie lub odgrzewanie.
- Krzyżowe skażenie artykułów spożywczych np. do jednej torby pakujemy kurczaki lub mięso i jaja wraz z innymi produktami spożywczymi i następnie tak samo przechowujemy je w lodówce.
- Brak zachowania elementarnych zasad higieny przez osoby przygotowujące posiłki, zwłaszcza, że osoby takie mogą być nosicielami wielu bakterii.
- Niewystarczająco długie gotowanie lub odgrzewanie.
- Krzyżowe skażenie artykułów spożywczych np. do jednej torby pakujemy kurczaki lub mięso i jaja wraz z innymi produktami spożywczymi i następnie tak samo przechowujemy je w lodówce.
- Brak zachowania elementarnych zasad higieny przez osoby przygotowujące posiłki, zwłaszcza, że osoby takie mogą być nosicielami wielu bakterii.
Prawdopodobieństwo zatruć wzrasta z powodu sprowadzania łatwo psujących się i egzotycznych produktów spożywczych z odległych części świata, zmiany zwyczajów żywieniowych, wyraźnego spadku wiedzy na temat bezpiecznego spożywania posiłków oraz częstego spożywania posiłków poza domem.
Iza Salamon