Rysunki na praktyce
Młodzi artyści zaprezentowali swoje prace w Galerii „Na poddaszu”.
Wystawę prac Sylwii Hałasy i Piotra Smolenia można oglądać w galerii „Na poddaszu”, która znajduje się w budynku Urzędu Miejskiego. Oboje uczą się w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Raciborzu, są studentami kierunku edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych. Podczas wakacji odbywali praktykę studencką w Miejskim Ośrodku Kultury. Na wystawie zaprezentowali swoje grafiki i rysunki, część tych prac powstała właśnie podczas praktyki.
Grafika i rysunek to moje ulubione techniki – mówi Sylwia Hałasa. Swoje prace wystawiałam już w kwietniu w galerii „Za drzwiami” w Rydułtowach. Z praktyki w radlińskim MOK-u jestem bardzo zadowolona.
Piotr Smoleń jest mieszkańcem Radlina. Od 2002 r. bierze udział w zajęciach grupy plastycznej „Pasja”, która działa przy radlińskim MOK-u pod kierunkiem Jadwigi Pietrek.
Brałem już udział w kilku wystawach zbiorowych – opowiada Piotr Smoleń. - Moja praca została zakwalifikowana do wystawy pokonkursowej w Muzeum w Wodzisławiu. Rysunek interesuje mnie bardziej niż malarstwo. Próbowałem wielu technik plastycznych i doszedłem do wniosku, że rysunek jest najważniejszy, na nim opierają się architektura, rzeźba i malarstwo.
(jak)