Najlepsi uczniowie dostaną pieniądze
Najzdolniejsi uczniowie z Rydułtów mogą liczyć na 1000 zł stypendium od burmistrza miasta.
Jako pierwsza pieniądze otrzyma Weronika Czempik. Piętnastolatka w lipcu wywalczyła brązowy medal w judo podczas Olimpijskiego Festiwalu Młodzieży, który odbył się w Finlandii. – Osiągnięcia Weroniki mnie zainspirowały. Przy takich sukcesach statuetka i dyplom to według mnie za mało. Mam nadzieję, że stypendium pomoże zaistnieć wielu uzdolnionym młodym ludziom, których w Rydułtowach nie brakuje – mówi Kornelia Newy, burmistrz Rydułtów.
Radni przegłosowali stosowną uchwałę podczas ostatniej sesji, która odbyła się 28 sierpnia. Stypendium może być przyznane uczniom, którzy mają bardzo wysokie wyniki w nauce ze średnią ocen 5,0 oraz wyróżniają się dobrym zachowaniem. Nagradzani będą zwłaszcza laureaci konkursów i olimpiad przedmiotowych na szczeblu co najmniej wojewódzkim. Pieniężną gratyfikację otrzymają także młodzi ludzie, którzy mogą pochwalić się osiągnięciami w dziedzinie kultury, sztuki czy sportu na szczeblu co najmniej wojewódzkim, a w szkole uzyskają średnią 4,0. Na wyróżnienie burmistrza miasta mogą liczyć także osoby, które odniosą sukcesy w wyżej wymienionych dziedzinach na poziomie ogólnokrajowym lub międzynarodowym.
– To ma być zachęta. O pieniądze mogą się ubiegać zarówno uczniowie podstawówek, gimnazjów jak i szkół ponadgimnazjalnych do czasu ukończenia kształcenia. Nie dłużej jednak niż do 22. roku życia. Trzeba przy tym zaznaczyć, że uczeń musi być jednocześnie mieszkańcem Rydułtów – tłumaczy pani burmistrz.
(j.sp)