Od grudnia biblioteka w nowym miejscu
Filia nr 13 Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej w Wodzisławiu przeprowadza się do Szkoły Podstawowej nr 10.
Jeszcze niedawno siedzibą biblioteki były baraki znajdujące się pomiędzy blokami na os. XXX–lecia. Czytelnicy korzystali z tego miejsca przez 11 lat. Niestety panujące tam warunki przyprawiały o dreszcze czytelników i niektórych gości odwiedzających książnicę z okazji wernisaży czy konkursów.
Dużo miejsca dla czytelników
Decyzja o przeprowadzce biblioteki do pomieszczeń Szkoły Podstawowej nr 10 położonej kilkaset metrów dalej zapadła już pod koniec ubiegłego roku. Prace ruszyły we wrześniu, a ich zakończenie planowane jest na 21 listopada. Koszt inwestycji wyniósł ok. 236 tys. zł. Pieniądze pochodzą z budżetu miasta. Powierzchnia nowej biblioteki to ok. 300 m kw. Jest miejsce na czytelnię wraz ze stanowiskami komputerowymi i dostępem do Internetu, wypożyczalnię dla dorosłych i dla dzieci oraz hol, który w części zagospodarowany będzie na galerię. – O przeprowadzce marzyłam od dawna – mówi Ewa Wrożyna–Chałupska, dyrektorka Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej w Wodzisławiu. – To dla mnie osobiście wielka sprawa i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa. Zdaję sobie sprawę z tego, że dzisiaj nie mielibyśmy większych szans, aby to przedsięwzięcie zrealizować. Dlatego dobrze się stało, że inicjatywa, zaakceptowana później przez władze miasta, pojawiła się już wcześniej – dodaje pani dyrektor.
By zdążyć w tym roku
Biblioteka ma być otwarta już w grudniu. Teraz z piwnic SP 10 należy przenieść tutaj ok. 30 tys. pozycji książkowych. – Mam nadzieję, że przed świętami Bożego Narodzenia się z tym uporamy. Musimy jeszcze pomyślnie i w miarę szybko przejść odpowiednią procedurę. Inspektor nadzoru budowlanego musi nam wydać zgodę na użytkowanie obiektu – wyjaśnia Iwona Szypuła, inspektor w Wydziale Inwestycji Miejskich Urzędu Miasta w Wodzisławiu.
(raj)