Młodzi kucharze z Wodzisławia znów w czołówce
Drugie miejsce dla Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu na „Nordyckich kulinariach”.
Po raz kolejny uczniowie wodzisławskiego „Ekonomika” zostali laureatami konkursu poświęconego kuchni skandynawskiej – „ Nordyckie kulinaria”. Tym razem drużyna zdobyła drugie miejsce. Jadwiga Klapuch i Natalia Bednorz z klasy IV Technikum Hotelarskiego odpowiedzialne były za serwis, nakrycie stołu i obsługę konsumenta. Wykonanie potrawy to zadanie Doroty Sierny z klasy III Technikum Gastronomicznego i Sebastiana Wasiaka z klasy II Technikum Uzupełniającego.
Ambasador pod wrażeniem
Zadaniem każdej ekipy było zaprezentowanie kuchni wylosowanego państwa skandynawskiego. Jury oceniało m.in. sposób przygotowania potraw, umiejętności posługiwania się narzędziami, smak potraw, a także estetykę nakrytego stołu i obsługę konsumenta. Młodzi kucharze do konkursu przygotowali potrawy kuchni szwedzkiej. Nie uszło to uwadze ambasadora Szwecji w Polsce, ale przede wszystkim uwadze wysokiej klasy fachowców, członków jury pracujących w sieci Hoteli „Cubus”.
To nie pierwszy raz
Dla uczniów „Ekonomika” , przygotowanych przez Monikę Guz – Wszołek, Elżbietę Kaczmarek – Wiję i Judytę Lamżę, nie był to pierwszy sukces. Wystarczy wspomnieć, że Sebastian zdobył Złoty Medal w Konkursie Retigo Cup 2009 oraz III miejsce w Konkursie Morawski Kucharz 2009 w Prerovie w Czechach, a Dorota wywalczyła brązowy medal w konkursie Gastro Junior Nowarco Cup 2009 w Brnie i II miejsce w „Nordyckich kulinariach 2008”.
(red)