Niewidomi uczą się, jak pomagać innym
Po raz trzeci ruszyła Szkoła Zdrowia dla osób niewidomych i niedowidzących.
Cykl zajęć realizowany jest przez wodzisławski Zarząd Koła Polskiego Związku Niewidomych. Wachlarz propozycji, z których skorzystać będą mogły osoby niepełnosprawne jest ogromny. – Rozpoczęliśmy od prezentacji specjalistycznego sprzętu dla osób niewidomych, ułatwiającego im wykonywanie z pozoru codziennych, błahych czynności – mówi Jacek Miłota, prezes organizacji. – Aktualnie trwają warsztaty edukacyjne, poświęcone udzielaniu pierwszej pomocy przedmedycznej – dodaje.
ABC pierwszej pomocy
Warsztaty z pierwszej pomocy prowadzi pielęgniarka Anna Wojtylak. Zainteresowanie Szkołą Zdrowia jest spore. – Kilkanaście lat temu bezsilnie stałem obok umierającego człowieka, któremu nie potrafiłem pomóc. Mam nadzieję, że te warsztaty mnie czegoś nauczą i to się nigdy nie powtórzy – mówi niewidzący Adam Biernacki.
Warsztaty integracyjne
Pomoc przedmedyczna to tylko jeden z elementów szkolenia. Odbędą się zajęcia rehabilitacyjne przeznaczone nie tylko dla osób niepełnosprawnych, ale i ich opiekunów. Dla uczniów miejscowych szkół przygotowano warsztaty tyflologiczne, dzięki którym uzyskają przydatne informacje o życiu osoby niewidomej. W międzyczasie odbędą się spotkania z okulistą i dietetykiem.
Aktualnie Koło Związku Niewidomych liczy 180 osób z całego powiatu, w tym 18 dzieci do 16 roku życia. Na Śląsku jest 36 takich organizacji.
(mag)