Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 51/52 (528/529) Data wydania: 21.12.10

Na jajecznicę mógłby zaprosić pół wsi

Niezwykłe gospodarstwo Janusza Parmy.

Strusie kupił 10 lat temu. Do Uchylska, gdzie mieszka, przywiózł dwie kury i jednego koguta strusia afrykańskiego. – Kiedy zaczynałem, w naszej gminie było bodaj trzech hodowców. Dziś zostałem tylko ja – mówi Janusz Parma. Jego hodowla to 40 ptaków. Były okresy gdy miał ich nawet 60. Gospodarz wyjaśnia, że strusie hoduje się dla jaj, skóry i mięsa, które trafia głównie na eksport. 

Z olbrzymami nie ma żartów

W jego zagrodzie żyją strusie północnoafrykańskie. W naturze te olbrzymie nieloty dożywają nawet 75 lat. Występują na sawannach i półpustyniach. Zupełnie nie przeszkadza im polska zima. Te, które opuszczają jego fermę to prawdziwe giganty. Większość wzrostem przewyższa człowieka, osiągając ponad 2 metry wysokości. Do tego ważą od 85 do nawet 125 kg. Janusz Parma ptaki karmi ziarnami zbóż, sianem, sianokiszonką. Przy czynnościach musi być ostrożny, bo struś, choć z reguły łagodny, czasem bywa niezdarny. Przed 3 laty przy załadunku jeden z tych olbrzymich nielotów poślizgnął się, spanikował i kopnął pana Janusza. Efekt? Złamana noga hodowcy.

Do inkubatora

Najwięcej zajęć hodowca ma w okresie lęgowym. Od marca do końca września jedna kura potrafi znieść do 60 jaj. Takich niosek w całej hodowli pan Janusz ma kilka. Po zniesieniu jajo, które może ważyć od 0,9 kg do nawet 1,7 kg trafia do specjalnego inkubatora. Po kilku dniach zostaje prześwietlone. – Widać doskonale czy już wykształca się tam zarodek czy nie. Jeśli tak, to jajo wraca do inkubatora – tłumaczy pan Janusz. Przypominające nieco lodówkę z dużą frontową szybą urządzenie utrzymuje w swoim wnętrzu temperaturę około 36,6 stopni Celsjusza. Po około 40 dniach inkubacji wykluwa się z niego pisklę. – Nierzadko trzeba mu w tym pomóc rozbijając skorupkę – wyjaśnia pan Janusz. 

Jajecznica dla całej ulicy

Większość jaj okazuje się niezapłodniona, więc w jaju wywierca się dziurę, wylewa się zawartość i robi z niego wydmuszkę. Bardzo rzadko trafia na patelnię. Ktoś może się oburzyć takim marnotrawstwem, ale być może zmieni zdanie, kiedy weźmie pod uwagę, że jedno strusie jajo ma objętość nawet 30 jaj kurzych! – Wyglądem i smakiem jajecznica ze strusiego jaja w zasadzie niewiele różni się od tej z jaja kurzego. Problem w tym, że do konsumpcji musiałbym zaprosić chyba wszystkich sąsiadów. Moi domownicy nie daliby rady zjeść jej w całości – śmieje się pan Janusz.

Artur Marcisz