Seniorzy znowu z internetem
RYDUŁTOWY
Dzięki internetowi czują się młodsi.
Mowa o 120 mieszkańcach w sile wieku, którzy uczestniczyli w projekcie „Kontrol Alt Dilejt – seniorzy znowu w akcji”. Przedsięwzięcie realizowało Stowarzyszenie Moje Miasto w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2. Zajęcia w 10–osobowych grupach prowadzili Joanna Skowronek–Twardzik, nauczyciel z ZSP 2 i Grzegorz Drabiniok, członek zarządu Stowarzyszenia MM. W środę 28 marca odbyło się spotkanie podsumowujące projekt. Każdy z uczestników spotkania otrzymał pamiątkowe zaświadczenie o ukończeniu kursu. Kornelia Newy, burmistrz Rydułtów podkreśliła, że dzięki poznawaniu internetu czują się ciągle młodo i na czasie. Jacek Stebel, dyrektor ZSP 2 zadeklarował chęć dalszej współpracy w kształceniu komputerowym osób starszych w jego placówce.
– Moje Miasto już trzeci raz prowadziło tego typu zajęcia, a liczba uczestników przekroczyła już 300 osób. W tym miejscu pragniemy poinformować, iż udało nam się pozyskać środki w ramach konkursu organizowanego przez Urząd Miasta Rydułtowy na projekt pod nazwą „Kulturalne odkrycia w sieci”. W ramach tego projektu przeszkolimy 50 osób. Jak się okazuje chętnych nie brakuje – mówi Marek Wystyrk, prezes Stowarzyszenia Moje Miasto.
(tora)