Mistrzowskie gołąbki z Wodzisławia
WODZISŁAW
Natalia Szypuła i Błażej Kubica drudzy w konkursie gastronomicznym „Młodzi gotują 2011”.
We wtorek 29 marca w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbyła się trzecia edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym „Młodzi gotują 2011”. W zmaganiach uczestniczyło 26 uczniów ze szkół województwa śląskiego: z Tychów, Katowic, Dąbrowy Górniczej, Rydułtów, Jastrzębia– Zdroju, Cieszyna, Wisły, Piekar Śląskich, Gliwic, Bytomia, Siemianowic Śląskich, Rybnika i Wodzisławia. Dwuosobowe zespoły zmierzyły się w części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy odpowiadali także przed szefami kuchni.
Tematem tej edycji zmagań kulinarnych były gołąbki z sosem w dowolnej aranżacji. Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu reprezentowali: Natalia Szypuła z klasy I TG i Błażej Kubica z klasy II B ZSZ. Przygotowywali ich nauczyciele przedmiotów gastronomicznych – Judyta Lamża i Krzysztof Zielonka. Wodzisławianie zdobyli drugie miejsce. Natalia i Błażej podali faszerowane brukselki jako „Mini gołąbki z kaszą jaglaną i nutą ryby maślanej w duecie sosów serowego i pomidorowego”.
(raj)