Polędwiczka z mozzarellą dała srebro
WODZISŁAW – Medale dla uczniów wodzisławskiego Ekonomika na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Czechach
Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Młodych Specjalistów w Dziedzinie Gastronomii w Kromřižu zorganizowano 28-30 marca. Wśród 22 finalistów wodzisławski Zespół Szkół Ekonomicznych reprezentowali Jarosław Piotrowski i Paweł Ośliźlok. Pierwszy z nich zdobył srebrny medal, drugi brązowy, przygotowywali się pod okiem nauczyciela Krzysztofa Zielonki.
Jarek podał danie nawiązujące do kuchni włoskiej: „Polędwiczkę z mozzarellą w drobiowej otulinie na szpinakowym sosie w towarzystwie babeczki piwnej z ragout wieprzowo-grzybowym i carpaccio z buraka”. W wykonaniu konkursowego dania wykorzystał techniki gotowania „sous vide”, w obniżonej temperaturze pod próżnią, z zachowaniem wartości odżywczych surowców.
Paweł z kolei zaskoczył połączeniem wybornego smaku polskich dodatków i ziół z elementami kuchni molekularnej serwując „Różową polędwiczkę pod musztardowym chrustem na jarzębinowym sosie z dodatkiem medalionu myśliwskiego na galaretce z czerwonej cebuli, piance winno-porzeczkowej i zapiekanej kaszy kus-kus ze szpinakiem”.
(red)