Uczniowie ekonomika wywalczyli podium deserem z jaj
Debora Liksza i Grzegorz Krywulko, uczniowie klasy trzeciej Technikum Gastronomicznego pod kierunkiem nauczycieli Judyty Lamży i Krzysztofa Zielonki wywalczyli drugie miejsce w piątym wojewódzkim konkursie kulinarnym 28 maja w Dąbrowie Górniczej.
W zmaganiach uczestniczyło 30 uczniów ze szkół województwa śląskiego. Mieli przygotować deser i przystawkę na bazie jaj. – Wodzisławscy uczniowie popisali się mistrzowskim smakiem i przygotowali „Piramidki z omletów i ratatouille z kroplą sosu szczypiorkowego” oraz „Czekoladowy wulkan pod cytrynową czapką na sosie wiśniowym”. Dzięki temu sukcesowi do szkoły powędrował pamiątkowy puchar, a młodzież odbędzie szkolenie gastronomiczne w firmie Weindich – informuje Krzysztof Zielonka. Jury wysoko oceniło kunszt kulinarny i rewelacyjną współpracę zespołu wodzisławskich kucharzy, niecodzienną interpretację podania omletów na zimno oraz idealne połączenie smaków i konsystencji gorącego deseru rozpływającego się na talerzu i w ustach.
(tora)