Pilot z Rydułtów szybowcowym mistrzem Polski
23-letni pilot Aeroklubu ROW Mateusz Siodłoczek zdobył tytuł mistrza Polski w klasie standard w XLI Szybowcowych Mistrzostwach Polski Juniorów. Zawody rozegrane były od 15 do 25 sierpnia na lotnisku Grudziądz – Lisie Kąty.
Mateusz, rydułtowianin, student Politechniki Śląskiej zdobył to trofeum pierwszy raz. Wcześniej na lotnisku Centralnej Szkoły Szybowcowej w Lesznie zdobył drużynowo złoty medal Szybowcowych Mistrzostw Świata Juniorów. Indywidualnie w tych zawodach zajął 5. miejsce, tracąc niewiele do brązowego medalu. Jest to jeden z najlepszych wyników w 50-letniej historii Aeroklubu ROW.
Mateusz lata na szybowcach od 2007 roku. – Moją przygodę z lataniem rozpocząłem dzięki mojemu tacie, który jest instruktorem szybowcowym i samolotowym. To właśnie on wprowadził mnie w świat latania, gdy byłem jeszcze małym dzieckiem przyprowadzając mnie na lotnisko. Nauczył mnie latać oraz dzieli się ze mną nadal swoją wiedzą i doświadczeniem na temat szybownictwa – tak mówi o sobie rydułtowianin w serwisie internetowym szybowcowej kadry narodowej juniorów.
(tora)